sobota, 28 marca 2015

Ciasteczka owsiane



Ciastka owsiane




Składniki:

Płatki owsiane – 150g
Siemię lniane – 50g
Migdały całe lub w płatkach– 150g
Rodzynki – 35g
Figi suszone – 35g
Daktyle – 75g
Żurawina suszona – 150g
Słonecznik – 100g
Miód – 100g
Cynamon – 2 łyżeczki
Jajka – 2 sztuki
Jogurt naturalny – 150g
Ser twarogowy – 150g
Olej rzepakowy – 10g
Mąka owsiana lub żytnia – 30 g

Wykonanie:

UWAGA!!! Przygotowując ciastka owsiane używam dużo różnych suszonych owoców i orzechów. Jeśli ktoś jednak nie ma ochoty na takie „mieszanki” może użyć tylko jednego lub dwóch składników. Mąka owsiana też nie jest konieczna – używamy taką jaką mamy w domu.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Owoce suszone zalewamy wrzątkiem, a następnie przepłukujemy zimną wodą.
Migdały siekamy i mieszamy z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, słonecznikiem i owocami suszonymi.
Większe kawałki owoców suszonych kroimy w kostkę.
Do składników dodajemy cynamon, miód, mąkę, jajka, ser twarogowy, olej i jogurt. Składniki dokładnie mieszamy łyżką i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formując odpowiednie kształty np. kółka.

Ciasteczka pieczemy 25 minut.

 UWAGA!!! Po wyjęciu z piekarnika ciastka mogą wydawać się „niedopieczone”. Kiedy wystygną twardnieją i są idealne.