Sałatka z kaszy pęczak, brukselki
i pieczarek
Składniki – 2 porcje:
Kasza pęczak – 1 szklanka
ugotowanej
Brukselka – 20 sztuk
Pieczarki – 6 sztuk
Cukinia – ½ sztuki
Papryka czerwona – 1 sztuka
Siemię lniane – 2 łyżeczki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Czosnek – 1-2 ząbki
Bazylia, sól, pieprz
Mleko – 2 szklanki
Wykonanie:
Kaszę pęczak gotujemy do
miękkości. W tym samym czasie dokładnie myjemy i usuwamy zewnętrzne listki z
brukselki. Brukselkę gotujemy w wodzie z 2 szklankami mleka, odrobiną soli i
cukru BEZ PRZYKRYCIA!
W miedzy czasie obieramy
pieczarki i kroimy w plasterki. Podsmażamy razem z pokrojoną w plastry cukinią
na patelni bez tłuszczu (można użyć patelni do grillowania).
Ugotowaną kaszę, brukselkę
mieszamy z podsmażonymi pieczarkami i cukinią. Dodajemy pokrojoną w kostkę
paprykę, siemię lniane, oliwę, czosnek i przyprawiamy do smaku solą, bazylią i
pieprzem.
Podajemy na ciepło lub jako zimną
sałatkę na lunch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz