sobota, 28 marca 2015

Pęczakowa sałatka z brukselką



Sałatka z kaszy pęczak, brukselki i pieczarek


Składniki – 2 porcje:

Kasza pęczak – 1 szklanka ugotowanej
Brukselka – 20 sztuk
Pieczarki – 6 sztuk
Cukinia – ½ sztuki
Papryka czerwona – 1 sztuka
Siemię lniane – 2 łyżeczki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Czosnek – 1-2 ząbki
Bazylia, sól, pieprz
Mleko – 2 szklanki

Wykonanie:

Kaszę pęczak gotujemy do miękkości. W tym samym czasie dokładnie myjemy i usuwamy zewnętrzne listki z brukselki. Brukselkę gotujemy w wodzie z 2 szklankami mleka, odrobiną soli i cukru BEZ PRZYKRYCIA!
W miedzy czasie obieramy pieczarki i kroimy w plasterki. Podsmażamy razem z pokrojoną w plastry cukinią na patelni bez tłuszczu (można użyć patelni do grillowania).
Ugotowaną kaszę, brukselkę mieszamy z podsmażonymi pieczarkami i cukinią. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, siemię lniane, oliwę, czosnek i przyprawiamy do smaku solą, bazylią i pieprzem.
Podajemy na ciepło lub jako zimną sałatkę na lunch.