niedziela, 28 czerwca 2015

Dużo zdrowia na talerzu



Sałatka wielowarzywna z kaszą pęczak i zieloną soczewicą


Składniki – 1 porcja:

Soczewica zielona – 35g
Kasza jęczmienna pęczak – 35g
Marchew – 2 sztuki
Pomidor – ½ sztuki
Cukinia – 100g
Groszek zielony – 50g
Bób – 50g
Czarny sezam – ½ łyżeczki
Olej z migdałów, ocet balsamiczny


Wykonanie:

Soczewicę i kaszę pęczak ugotować. Marchew obrać, umyć i za pomocą obieraczki pokroić w drobne paseczki. Cukinię pokroić w plastry i ugrillować. Zielony groszek zblanszować, a bób ugotować do miękkości.

Na talerzu poukładać plastry marchewki, pokrojonego pomidora, grillowane plastry cukinii. Następnie ułożyć wymieszaną kaszę i soczewicę i udekorować groszkiem, bobem i czarnym sezamem. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku, a także polać olejem i octem balsamicznym.