Chlebek jaglany z rabarbarem
Składniki:
Kasza jaglana – 200g
Rodzynki – 30g
Daktyle – 10 sztuk
Żurawina – 30g
Rabarbar – 3 łodygi
Jajko – 1 sztuka
Mąka żytnia – 2 łyżki
Olej rzepakowy – ¼ szklanki
Miód – 3 łyżki
Wykonanie:
Kaszę jaglaną płuczemy a
następnie gotujemy al dente w wodzie z posiekanymi daktylami, żurawiną i
rodzynkami. Następnie dodajemy pokrojony rabarbar i miód. Gotujemy tak długo,
aż kasza wchłonie wodę (1 szklanka wody na 1 szklankę kaszy).
Całość studzimy i po tym czasie
dodajemy jajko, olej i mąkę. Całość mieszamy i przekładamy do foremki jak na
keks.
Piekarnik nagrzewamy do 170
stopniu i pieczemy początkowo 20 minut z włączona dolną grzałką, a następnie
około 50 minut z funkcją góra i dół.
Podajemy jako samodzielne ciasto
lub smarujemy serkiem ricotta i dekorujemy owocami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz