poniedziałek, 29 czerwca 2015

Jaglany chlebek pełen zdrowia



Chlebek jaglany z rabarbarem




Składniki:

Kasza jaglana – 200g
Rodzynki – 30g
Daktyle – 10 sztuk
Żurawina – 30g
Rabarbar – 3 łodygi
Jajko – 1 sztuka
Mąka żytnia – 2 łyżki
Olej rzepakowy – ¼ szklanki
Miód – 3 łyżki

Wykonanie:

Kaszę jaglaną płuczemy a następnie gotujemy al dente w wodzie z posiekanymi daktylami, żurawiną i rodzynkami. Następnie dodajemy pokrojony rabarbar i miód. Gotujemy tak długo, aż kasza wchłonie wodę (1 szklanka wody na 1 szklankę kaszy).
Całość studzimy i po tym czasie dodajemy jajko, olej i mąkę. Całość mieszamy i przekładamy do foremki jak na keks.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopniu i pieczemy początkowo 20 minut z włączona dolną grzałką, a następnie około 50 minut z funkcją góra i dół.
Podajemy jako samodzielne ciasto lub smarujemy serkiem ricotta i dekorujemy owocami. 

Smacznego :)