Tarta jaglana ze szpinakiem, salami, papryką i serem
camembert
Składniki - ciasto:
Kasza jaglana – 150g
Mąka żytnia – 50g
Mąka pszenna – 100g
Masło – 20g
Sól – 1 łyżeczka
Białko z 2 jajek
Składniki – farsz:
Szpinak – 500g
Papryka – 1 sztuka
Pomidory – 2 sztuki
Salami – 10 plastrów
Ser camembert – 100g
Jogurt naturalny – 50g
Kolendra świeża – 1 garść
Mięta świeża – 1 garść
Czosnek – 3 ząbki
Płatki chili – szczypta
Sól, pieprz
Oliwa – 1 łyżeczka
+ słonecznik, dynia do dekoracji
Wykonanie – ciasto:
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Następnie studzimy i dodajemy do niej mąkę, masło, sól i białko jaja. Ciasto
wyrabiamy do uzyskania konsystencji ciasta kruchego. W razie potrzeby
podsypujemy mąką.
Rozwałkowujemy i wykładamy do naczynia do tarty. Pieczemy w
180 stopniach przez 15-20 minut.
W między czasie przygotowujemy farsz.
Wykonanie – farsz:
Szpinak myjemy i kroimy, a następnie podsmażamy na rozgrzane
oliwie z oliwek. Dodajemy do niego przeciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz,
płatki chili.
W blenderze miksujemy jogurt naturalny z miętą i kolendrą.
Dodajemy do szpinaku i całość dusimy.
Następnie wykładamy na podpieczony spód tarty szpinak,
układamy salami, pokrojone w plastry pomidory, paprykę i ser camembert. Całość
posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Pieczemy około 45-55 minut w 180
stopniach.
Podajemy na zimno lub na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz