Mule z
krewetkami i kalmarami w sosie pomidorowo – ziołowym
Porcja dla 4
osób
Składniki:
Mule – 1kg
Krewetki – 20
sztuk
Kalmary – 4
całe, lub 16 pierścieni
Czosnek – 3
ząbki
Peperoncino
(lub inna ostra papryka) – 1 sztuka bez nasion
Anchois – 4
fileciki + 2 łyżeczki oleju
Oliwa – 2 łyżki
Masło – 2 łyżki
Bułka tarta – 3
łyżki
Pomidory świeże
lub z puszki – 500g
Świeże oregano,
rozmaryn, natka pietruszki – 1 garść + do dekoracji
Białe wino
wytrawne – 150 ml
Bagietka
Wykonanie:
Owoce morza dokładnie czyścimy
- krewetki pozbawiamy pancerzy i usuwamy
jelita, kalmary kroimy w krążki, a mule czyścimy z piasku i wyrzucamy otwarte
skorupy.
Czosnek, peperoncino i anchois
drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym maśle i oliwie. Następnie dodajemy
pomidory i całość dusimy pod przykryciem. Po 10 minutach dolewamy wino i
pozwalamy mu odparować. Gdy wino odparuje dodajemy bułkę tartą i posiekane
zioła. Całość mieszamy i dodajemy mule, a po 2-3 minutach krewetki i kalmary.
Całość dusimy pod przykryciem około 7 minut i od czasu do czasu mieszamy.
Następnie wyrzucamy nieotwarte
muszle .
Podajemy z chrupiącą bagietką i
zimnym winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz