niedziela, 5 lipca 2015

Frutti di mare, czyli romantyczna kolacja



Mule z krewetkami i kalmarami w sosie pomidorowo – ziołowym




Porcja dla 4 osób
Składniki:

Mule – 1kg
Krewetki – 20 sztuk
Kalmary – 4 całe, lub 16 pierścieni
Czosnek – 3 ząbki
Peperoncino (lub inna ostra papryka)  – 1 sztuka bez nasion
Anchois – 4 fileciki + 2 łyżeczki oleju
Oliwa – 2 łyżki
Masło – 2 łyżki
Bułka tarta – 3 łyżki
Pomidory świeże lub z puszki – 500g
Świeże oregano, rozmaryn, natka pietruszki – 1 garść + do dekoracji
Białe wino wytrawne – 150 ml
Bagietka

Wykonanie:

Owoce morza dokładnie czyścimy -  krewetki pozbawiamy pancerzy i usuwamy jelita, kalmary kroimy w krążki, a mule czyścimy z piasku i wyrzucamy otwarte skorupy.
Czosnek, peperoncino i anchois drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym maśle i oliwie. Następnie dodajemy pomidory i całość dusimy pod przykryciem. Po 10 minutach dolewamy wino i pozwalamy mu odparować. Gdy wino odparuje dodajemy bułkę tartą i posiekane zioła. Całość mieszamy i dodajemy mule, a po 2-3 minutach krewetki i kalmary. Całość dusimy pod przykryciem około 7 minut i od czasu do czasu mieszamy.
Następnie wyrzucamy nieotwarte muszle .
Podajemy z chrupiącą bagietką i zimnym winem.