niedziela, 5 lipca 2015

Na upały - hiszpańskie gazpacho



Hiszpańskie gazpacho



Składniki – 2 porcje:

Pomidory – 3 duże sztuki
Papryka czerwona – ½ sztuki
Czosnek – 1 ząbek
Bagietka – 50g
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Ocet winny – 1 łyżka
Sól
Zielony ogórek – 50g
Papryka czerwona lub zielona – ½ sztuki
Pomidor – 1 sztuka
Bagietka na grzanki

Wykonanie:

Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne. Paprykę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki.
Do blendera wrzucamy rozgnieciony czosnek, pomidory pokrojone w ćwiartki, paprykę, i bagietkę (najlepiej bez skóry). Całość miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy oliwę z oliwek, ocet winny i sól do smaku. W razie potrzeby rozcieńczamy wodą.
Gazpacho wstawiamy do lodówki na 3-4h.
Po tym czasie przygotowujemy grzanki z bagietki, a ogórka, pomidora i paprykę kroimy w drobną kostkę.
Do miseczek lub szklanek przelewamy gazpacho, dodajemy warzywa i grzanki (opcjonalnie – można przygotować większe kromki albo małe grzaneczki w kostce). Aby mocniej schłodzić zupę można dodać do niej 2 kostki lodu.
Całość skrapiamy oliwą z oliwek i szybko zjadamy, póki zimne.