wtorek, 7 lipca 2015

Włoskie chlebki z semoliny



Włoskie chlebki z semoliny


Składniki – 6 sztuk:
                                   Mąka pszenna – 50g                                  
Semolina – 250g
Drożdże – 10g
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Woda gazowana
Sól, szczypta cukru
+ Oliwa do smarowania
Świeży rozmaryn, oregano suszone, oliwki

Wykonanie:

Mąki przesiać do naczynia i połączyć ze sobą. Dodać pokruszone drożdże, szczyptę cukru i 1 łyżeczkę soli. Całość wymieszać z dodatkiem oliwy z oliwek i wody gazowanej (dolewamy stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji).
Ciasto zagniatamy ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Następnie odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dzielimy ciasto na małe kuleczki (wielkości kulki pingpongowej) i rozwałkowujemy na cienki placek.
Każdy placek smarujemy oliwą z oliwek i dodajemy ulubione zioła i dodatki – rozmaryn, oregano, sól gruboziarnistą, oliwki.
Pozostawiamy na około 15-20 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopniu i pieczemy placki przez około 7-8 minut.
Placki można piec na kamieniu, należy wtedy pamiętać o znacznie dłuższym nagrzaniu kamienia i skróceniu czasu pieczenia do 5 minut.