Składniki – 6 sztuk:
Mąka pszenna – 50g
Semolina – 250g
Drożdże – 10g
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Woda gazowana
Sól, szczypta cukru
+ Oliwa do smarowania
Świeży rozmaryn, oregano
suszone, oliwki
Wykonanie:
Mąki przesiać do naczynia i połączyć ze sobą. Dodać
pokruszone drożdże, szczyptę cukru i 1 łyżeczkę soli. Całość wymieszać z
dodatkiem oliwy z oliwek i wody gazowanej (dolewamy stopniowo do uzyskania
odpowiedniej konsystencji).
Ciasto zagniatamy ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego.
Następnie odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dzielimy ciasto na małe kuleczki (wielkości
kulki pingpongowej) i rozwałkowujemy na cienki placek.
Każdy placek smarujemy oliwą z oliwek i dodajemy ulubione
zioła i dodatki – rozmaryn, oregano, sól gruboziarnistą, oliwki.
Pozostawiamy na około 15-20 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopniu i pieczemy
placki przez około 7-8 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz