wtorek, 7 lipca 2015

Hummus z suszonymi pomidorami


Hummus z suszonymi pomidorami



Składniki:

Ciecierzyca sucha – 50g
Suszone pomidory – 2 sztuki
Czosnek – 1 ząbek
Pasta tahini – 1 łyżka
Olej z suszonych pomidorów – 1-2 łyżki
Świeża kolendra – 1 garść
Sól
Sok z ½ cytryny
Woda, w której gotowała się ciecierzyca


Wykonanie:

Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości.
Następnie odcedzamy, ale nie pozbywamy się wody, w której gotowała się ciecierzyca. 
W blenderze miksujemy czosnek, ciecierzycę, suszone pomidory, kolendrę z dodatkiem pasty tahini, soku z cytryny i oleju z pomidorów. Następnie dodajemy do masy stopniowo po 1 łyżeczce wody, tak aby otrzymać idealną kremową konsystencję. Całość doprawiamy do smaku solą.