Hummus z suszonymi pomidorami
Składniki:
Ciecierzyca sucha – 50g
Suszone pomidory – 2 sztuki
Czosnek – 1 ząbek
Pasta tahini – 1 łyżka
Olej z suszonych pomidorów – 1-2 łyżki
Świeża kolendra – 1 garść
Sól
Sok z ½ cytryny
Woda, w której gotowała się ciecierzyca
Wykonanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Następnego
dnia gotujemy do miękkości.
Następnie odcedzamy, ale nie pozbywamy się wody, w
której gotowała się ciecierzyca.
W blenderze miksujemy czosnek, ciecierzycę, suszone
pomidory, kolendrę z dodatkiem pasty tahini, soku z cytryny i oleju z
pomidorów. Następnie dodajemy do masy stopniowo po 1 łyżeczce wody, tak aby
otrzymać idealną kremową konsystencję. Całość doprawiamy do smaku solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz