poniedziałek, 22 czerwca 2015

Truskawkowy zawrót głowy - pancakes z truskawkami



Pancakes z truskawkami, serem ricotta i wiśniami w czekoladzie




Składniki – 8 sztuk:

Mąka – 400g
Jajko – 1 sztuka
Maślanka – 300ml
Masło klarowane roztopione – 50g
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cukier – 1 łyżka
Szczypta soli

Dodatki:

Truskawki, banany
Ser ricotta
Wiśnie w czekoladzie lub ulubiony dżem
Syrop klonowy

Wykonanie:

Masło roztopić i lekko przestudzić. Mąkę przesiać do naczynia z proszkiem do pieczenia. Dodać do niej jajko, maślankę, cukier i szczyptę soli, a także roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie rozgrzać patelnię i posmarować ją delikatnie masłem klarowanym lub olejem rzepakowy.
Nakładać łyżką porcję ciasta na patelnię i smażyć na małym ogniu z obu stron.
Usmażone pancakes posmarować ricottą, dżemem lub wiśniami w czekoladzie i udekorować owocami. Całość polać syropem klonowym.
Smacznego :)