Pancakes z truskawkami, serem
ricotta i wiśniami w czekoladzie
Składniki – 8 sztuk:
Mąka – 400g
Jajko – 1 sztuka
Maślanka – 300ml
Masło klarowane roztopione – 50g
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cukier – 1 łyżka
Szczypta soli
Dodatki:
Truskawki, banany
Ser ricotta
Wiśnie w czekoladzie lub ulubiony
dżem
Syrop klonowy
Wykonanie:
Masło roztopić i lekko
przestudzić. Mąkę przesiać do naczynia z proszkiem do pieczenia. Dodać do niej
jajko, maślankę, cukier i szczyptę soli, a także roztopione masło. Całość
dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie rozgrzać patelnię i
posmarować ją delikatnie masłem klarowanym lub olejem rzepakowy.
Nakładać łyżką porcję ciasta na
patelnię i smażyć na małym ogniu z obu stron.
Usmażone pancakes posmarować
ricottą, dżemem lub wiśniami w czekoladzie i udekorować owocami. Całość polać
syropem klonowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz