poniedziałek, 22 czerwca 2015

Viva la pasta!



Razowe tagliatelle Primo Gusto - Kochamy śródziemnomorski smak z mięsnymi kuleczkami, warzywami i sosem pomidorowym z serem gorgonzola.

Jako prezent od firmy Primo Gusto, otrzymałam wielki zapas makaronów. 

Pierwszym daniem przygotowanym z otrzymanych produktów było razowe tagliatelle z kuleczkami mięsnymi i warzywami w sosie pomidorowym z serem gorgonzola. 



Składniki – 4 porcje:

Makaron tagliatelle razowy – 400g
Mięso mielone wieprzowo – wołowe – 300g
Cukinia – 100g
Bakłażan – 150g
Papryka czerwona – 100g
Papryka zielona – 100g
Pomidory w puszce – 400g
Ser gorgonzola – 50g
Oliwki czarne – 50g
Natka pietruszki
Parmezan – 2 łyżki startego
Sól, pieprz, czosnek, świeże oregano, rozmaryn i bazylia, szczypta płatków chili
Oliwa z oliwek


Wykonanie:

Mięso mielone mieszamy z posiekanym czosnkiem, oregano, rozmarynem i bazylią. Dodajemy sól i pieprz.  Mięso formujemy w małe kuleczki, które następnie podsmażamy na oliwie z oliwek przez około 2-3 minuty. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem 2 ząbków czosnku. Gdy warzywa będą delikatnie podsmażone, dodajemy do nich pomidory w puszce, ser gorgonzola i 1 łyżeczkę startego parmezanu. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Po 15 minutach, gdy sos osiągnie odpowiednią gęstość, a warzywa zmiękną, dodajemy do sosu mięso, pokrojone oliwki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. Dusimy jeszcze 5 minut, po czym posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. W tym czasie gotujemy makaron. Makaron łączymy z sosem, posypujemy natką pietruszki i parmezanem. Podajemy z włoskim winem chianti :)