Razowe tagliatelle Primo Gusto - Kochamy
śródziemnomorski smak z mięsnymi kuleczkami, warzywami i sosem pomidorowym
z serem gorgonzola.
Jako prezent od firmy Primo Gusto, otrzymałam wielki zapas makaronów.
Pierwszym daniem przygotowanym z otrzymanych produktów było razowe tagliatelle z kuleczkami mięsnymi i warzywami w sosie pomidorowym z serem gorgonzola.
Składniki – 4 porcje:
Makaron tagliatelle razowy – 400g
Mięso mielone wieprzowo – wołowe
– 300g
Cukinia – 100g
Bakłażan – 150g
Papryka czerwona – 100g
Papryka zielona – 100g
Pomidory w puszce – 400g
Ser gorgonzola – 50g
Oliwki czarne – 50g
Natka pietruszki
Parmezan – 2 łyżki startego
Sól, pieprz, czosnek, świeże
oregano, rozmaryn i bazylia, szczypta płatków chili
Oliwa z oliwek
Wykonanie:
Mięso mielone mieszamy z
posiekanym czosnkiem, oregano, rozmarynem i bazylią. Dodajemy sól i
pieprz. Mięso formujemy w małe kuleczki,
które następnie podsmażamy na oliwie z oliwek przez około 2-3 minuty.
Zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
Warzywa myjemy i kroimy w kostkę.
Następnie podsmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem 2 ząbków czosnku. Gdy
warzywa będą delikatnie podsmażone, dodajemy do nich pomidory w puszce, ser
gorgonzola i 1 łyżeczkę startego parmezanu. Całość dusimy na małym ogniu pod
przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Po 15 minutach, gdy sos osiągnie
odpowiednią gęstość, a warzywa zmiękną, dodajemy do sosu mięso, pokrojone
oliwki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. Dusimy jeszcze 5
minut, po czym posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zdejmujemy z ognia i
odstawiamy. W tym czasie gotujemy makaron. Makaron łączymy z sosem, posypujemy
natką pietruszki i parmezanem. Podajemy z włoskim winem chianti :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz