sobota, 18 lipca 2015

Bataty i pomidory faszerowane kaszą bulgur i warzywami z chorizo



Bataty i pomidory faszerowane kaszą bulgur i warzywami z chorizo



Składniki – 2 porcje:

Bataty – 2 sztuki
Pomidory – 2 sztuki
Bakłażan – 150g
Cukinia – 100g
Kasza bulgur – 100g
Papryka czerwona – ¼ sztuki
Papryka zielona – ¼ sztuki
Chorizo – 50g
Ser parmezan – 2 łyżeczki startego
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Natka pietruszki – 1 łyżeczka posiekanej
Oregano, sól, pieprz, ostra papryka
Pasta curry
2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Bataty przekrajamy na pół i wydrążamy środki, które następnie kroimy w kostkę. Odkrajamy górną cześć pomidorów i wydrążamy środki.
Bakłażana kroimy w kostkę, solimy i pozostawiamy na pół godziny, aby pozbyć się goryczki.
W tym czasie gotujemy kaszę bulgur (al dente) z pokrojonym batatem i ostrą papryką (można dodać chili). Następnie dodajemy do kaszy pokrojoną cukinię, paprykę, bakłażana, środki z wydrążonych pomidorów. Dodajemy natkę pietruszki, czosnek, parmezan i pozostałe przyprawy. Całość dokładnie mieszamy z oliwą z oliwek i pokrojoną chorizo.
Bataty i pomidory nadziewamy farszem i pieczemy w folii lub pod przykryciem przez 45-55 minut w 180 stopniach.

Podajemy z grillowaną piersią kurczaka i dipem jogurtowo – miętowym.





Dip jogurtowo – miętowy

Składniki:

Jogurt naturalny gęsty – 3- 4 łyżki
Garść mięty
Sok z ½ limonki

Wykonanie:

Miętę drobno siekamy, mieszamy z jogurtem i sokiem z limonki. Odstawiamy do lodówki na 1-2h i podajemy zimny do mięsa i warzyw.