Bataty i pomidory faszerowane
kaszą bulgur i warzywami z chorizo
Składniki – 2 porcje:
Bataty – 2 sztuki
Pomidory – 2 sztuki
Bakłażan – 150g
Cukinia – 100g
Kasza bulgur – 100g
Papryka czerwona – ¼ sztuki
Papryka zielona – ¼ sztuki
Chorizo – 50g
Ser parmezan – 2 łyżeczki
startego
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Natka pietruszki – 1 łyżeczka
posiekanej
Oregano, sól, pieprz, ostra papryka
Pasta curry
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Bataty przekrajamy na pół i
wydrążamy środki, które następnie kroimy w kostkę. Odkrajamy górną cześć
pomidorów i wydrążamy środki.
Bakłażana kroimy w kostkę, solimy
i pozostawiamy na pół godziny, aby pozbyć się goryczki.
W tym czasie gotujemy kaszę
bulgur (al dente) z pokrojonym batatem i ostrą papryką (można dodać chili).
Następnie dodajemy do kaszy pokrojoną cukinię, paprykę, bakłażana, środki z
wydrążonych pomidorów. Dodajemy natkę pietruszki, czosnek, parmezan i pozostałe
przyprawy. Całość dokładnie mieszamy z oliwą z oliwek i pokrojoną chorizo.
Bataty i pomidory nadziewamy
farszem i pieczemy w folii lub pod przykryciem przez 45-55 minut w 180
stopniach.
Podajemy z grillowaną piersią
kurczaka i dipem jogurtowo – miętowym.
Dip jogurtowo – miętowy
Składniki:
Jogurt naturalny gęsty – 3- 4
łyżki
Garść mięty
Sok z ½ limonki
Wykonanie:
Miętę drobno siekamy, mieszamy z
jogurtem i sokiem z limonki. Odstawiamy do lodówki na 1-2h i podajemy zimny do
mięsa i warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz