Domowy chleb amarantusowo – żytni
Składniki – 1 bochenek:
Mąka z amarantusa – 200g
Mąka żytnia – 200g
Mąka pszenna – 100g
Otręby pszenne – ½ szklanki
Słonecznik – ½ szklanki
Drożdże – 10g
Sól – 1 łyżeczka
Cukier – szczypta
Woda – około 500g
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w 2-3 łyżkach
letniej wody z dodatkiem soli i cukru. Następnie do gotowego zaczynu dodajemy
mąkę, słonecznik, otręby i wodę. Całość dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto.
Jeśli nie posiadamy maszyny po
pieczenia chleba ani robota kuchennego musimy to robić ręcznie, najlepiej 3-4
razy z półgodzinnymi przerwami.
Cała procedura trwa około 2h. Po
ostatnim mieszaniu, ciasto przekładamy do foremki i pozostawiamy w ciepłym
miejscu do wyrośnięcia na około 1h. Po tym czasie chleb wstawiamy do nagrzanego
piekarnika i pieczemy około 1h w 180 stopniach (pieczemy do czasu – suchego
patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz