sobota, 18 lipca 2015

Domowy chleb amarantusowo - żytni



Domowy chleb amarantusowo – żytni

 
Składniki – 1 bochenek:

Mąka z amarantusa – 200g
Mąka żytnia – 200g
Mąka pszenna – 100g
Otręby pszenne – ½ szklanki
Słonecznik – ½ szklanki
Drożdże – 10g
Sól – 1 łyżeczka
Cukier – szczypta
Woda – około 500g

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w 2-3 łyżkach letniej wody z dodatkiem soli i cukru. Następnie do gotowego zaczynu dodajemy mąkę, słonecznik, otręby i wodę. Całość dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto.
Jeśli nie posiadamy maszyny po pieczenia chleba ani robota kuchennego musimy to robić ręcznie, najlepiej 3-4 razy z półgodzinnymi przerwami.
Cała procedura trwa około 2h. Po ostatnim mieszaniu, ciasto przekładamy do foremki i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1h. Po tym czasie chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1h w 180 stopniach (pieczemy do czasu – suchego patyczka).