Pasztet z soczewicy, bobu i
amarantusa z domowym chlebem
Składniki – pasztet:
Bób – 100g
Soczewica zielona lub czerwona –
150g
Amarantus – 50g
Orzechy włoskie – 50g
Jaja ugotowane na twardo – 3
sztuki
Jajko surowe – 1 sztuka
Chleb żytni na zakwasie – 2
kromki
Mleko – 2-3 łyżki
Czosnek – 3 ząbki
Mąka żytnia – 2 łyżki
Olej rzepakowy – 2 łyżki
Sól, pieprz, tymianek
Wykonanie:
Soczewicę ugotować do miękkości w
osolonej wodzie z dodatkiem tymianku. Po 30 minutach gotowania dodać do niej
amarantus i całość gotować, aż składniki będą miękkie. W między czasie chleb
namoczyć w mleku, jajka ugotować na twardo,
a bób ugotować na parzę.
Następnie wszystkie składniki
mielimy lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do nich surowe jajko, czosnek, sól,
pieprz, tymianek (można dodać inne ulubione przyprawy), mąkę i olej. Całość
dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki. Posypujemy czarnuszka lub
dekorujemy orzechami włoskimi.
Całość pieczemy w 170 stopniach przez 1,5h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz