sobota, 18 lipca 2015

Pasztet z soczewicy, bobu i amarantusa



Pasztet z soczewicy, bobu i amarantusa z domowym chlebem



Składniki – pasztet:

Bób – 100g
Soczewica zielona lub czerwona – 150g
Amarantus – 50g
Orzechy włoskie – 50g
Jaja ugotowane na twardo – 3 sztuki
Jajko surowe – 1 sztuka
Chleb żytni na zakwasie – 2 kromki
Mleko – 2-3 łyżki
Czosnek – 3 ząbki
Mąka żytnia – 2 łyżki
Olej rzepakowy – 2 łyżki
Sól, pieprz, tymianek

Wykonanie:

Soczewicę ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem tymianku. Po 30 minutach gotowania dodać do niej amarantus i całość gotować, aż składniki będą miękkie. W między czasie chleb namoczyć w mleku, jajka ugotować na twardo,  a bób ugotować na parzę.
Następnie wszystkie składniki mielimy lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do nich surowe jajko, czosnek, sól, pieprz, tymianek (można dodać inne ulubione przyprawy), mąkę i olej. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki. Posypujemy czarnuszka lub dekorujemy orzechami włoskimi.
Całość pieczemy w 170 stopniach przez 1,5h.