Omlet ziołowy z serem camembert,
salami i warzywami
Składniki – omlet:
Jajka – 3 sztuki
Mleko – 3-4 łyżki
Mąka żytnia – 1 łyżka
Świeże zioła np. oregano,
bazylia, koperek – 1 garść
Oliwa z oliwek – 1 łyżka do
smażenia
Sól, pieprz
Składniki – dodatki:
Ser camembert – 3-4 plastry
Salami – 3-4 plasterki
Pomidor – 1 sztuka
Bakłażan – 50g
Cukinia – 50g
Papryka czerwona – ½ sztuki
+ świeże zioła do posypania
Wykonanie:
Bakłażana kroimy w kostkę,
delikatnie solimy i odstawiamy na 10 minut, aby pozbyć się z niego goryczy.
Następnie podsmażamy pokrojonego bakłażana i cukinię (w kostkę lub plastry) na
1 łyżeczce oliwy z oliwek. Do bakłażana i cukinii możemy dodać pokrojoną w
kostkę paprykę, lub podać ją w wersji surowej.
W dużej misce mieszamy jajka z
mlekiem, solą, pieprzem i delikatnie ubijamy. Następnie dodajemy mąkę, świeże
posiekane zioła i całość mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z
oliwek i wylewamy masę na omlet. Smażymy pod przykryciem na bardzo małym ogniu,
nie przewracając na drugą stronę. Po 5 minutach układamy na omlecie ser, salami
i warzywa. Przykrywamy pokrywką i smażymy przez kolejne 5-7 minut na bardzo
małym ogniu.
W tym czasie omlet powinien się
ściąć a ser delikatnie roztopić. Całość przekładamy na talerz i posypujemy
świeżymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz