sobota, 18 lipca 2015

Omlet ziołowy - idealny początek dnia



Omlet ziołowy z serem camembert, salami i warzywami



Składniki – omlet:

Jajka – 3 sztuki
Mleko – 3-4 łyżki
Mąka żytnia – 1 łyżka
Świeże zioła np. oregano, bazylia, koperek – 1 garść
Oliwa z oliwek – 1 łyżka do smażenia
Sól, pieprz

Składniki – dodatki:

Ser camembert – 3-4 plastry
Salami – 3-4 plasterki
Pomidor – 1 sztuka
Bakłażan – 50g
Cukinia – 50g
Papryka czerwona – ½ sztuki
+ świeże zioła do posypania

Wykonanie:

Bakłażana kroimy w kostkę, delikatnie solimy i odstawiamy na 10 minut, aby pozbyć się z niego goryczy. Następnie podsmażamy pokrojonego bakłażana i cukinię (w kostkę lub plastry) na 1 łyżeczce oliwy z oliwek. Do bakłażana i cukinii możemy dodać pokrojoną w kostkę paprykę, lub podać ją w wersji surowej.

W dużej misce mieszamy jajka z mlekiem, solą, pieprzem i delikatnie ubijamy. Następnie dodajemy mąkę, świeże posiekane zioła i całość mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wylewamy masę na omlet. Smażymy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, nie przewracając na drugą stronę. Po 5 minutach układamy na omlecie ser, salami i warzywa. Przykrywamy pokrywką i smażymy przez kolejne 5-7 minut na bardzo małym ogniu.
W tym czasie omlet powinien się ściąć a ser delikatnie roztopić. Całość przekładamy na talerz i posypujemy świeżymi ziołami.