Chińska potrawka z kurczaka z
makaronem soba
Składniki – dla 4 osób:
Makaron soba – 300g
Pierś z kurczaka – 300g
Marchew – 3 sztuki
Papryka czerwona – 1 sztuka
Papryka zielona – 1 sztuka
Cebula – 1 sztuka
Osoby bardziej leniwe mogą
skorzystać z gotowych mrożonek warzyw chińskich ;P
Czosnek – 2 ząbki
Imbir – kawałek 2cm
Papryczka chili – 1 sztuka
Orzechy arachidowe nieprażone –
50g
Sezam – 2 łyżki
Szczypiorek – 3-4 łyżki
Fasolka szparagowa – 100g
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Składniki – sos i marynata:
Sos sojowy Tao Tao – 4 łyżki
Sos rybny Tao Tao– 1 łyżka
Pasta tahini – 2 łyżki
Olej sezamowy – 1 łyżka
Papryczka chili – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Imbir – kawałek 2cm
Wykonanie – sos i marynata:
Czosnek, papryczkę i imbir
siekamy bardzo drobno. Mieszamy z olejem, sosem sojowym, rybnym i pastą tahini.
Odstawiamy do lodówki na 2h, aby smaki mogły się „przegryźć”.
Wykonanie:
Pierś z kurczaka myjemy, usuwamy
błonki i kroimy w kostkę lub cienkie paski. Następnie marynujemy w 3-4 łyżkach
marynaty przez około 1-2h.
W tym czasie warzywa myjemy i
kroimy w cienkie paski z wyjątkiem fasolki szparagowej, którą gotujemy na parze
przez około 10-15 minut.
Czosnek przeciskamy, papryczkę
drobno siekamy a imbir ścieramy na tarce.
W wooku rozgrzewamy oliwę z
oliwek i podsmażamy na niej czosnek, papryczkę i imbir. Następnie dodajemy
zamarynowanego kurczaka i pokrojone warzywa. Całość smażymy około 2-3 minuty i
zalewamy pozostałym sosem. Pod koniec, kiedy sos się zredukuje a mięso i
warzywa będą gotowe dodajemy orzechy, sezam i posiekany szczypiorek.
Całość doprawiamy do smaku.
W między czasie gotujemy makaron
soba według instrukcji na opakowaniu (średnio 2-3 minuty) i dodajemy go do
sosu. Całość dokładnie mieszamy i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz