niedziela, 12 lipca 2015

Sałatka makaronowa z brokułami - idealna na piknik lub do pracy


Sałatka makaronowa z brokułami


  

Składniki:

Makaron – 250g
Brokuły – 500g
Suszone pomidory – 4 sztuki
Kapary – 2 łyżeczki
Kukurydza konserwowa – 3 łyżki
Papryka czerwona – 1 sztuka
Słonecznik – 2 łyżki

Dressing:

Pasta tahini – 1 łyżka
Pasta harissa – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Oregano suszone – 1 łyżeczka
Sól, pieprz



Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy pa parze przez około 5-7 minut – muszą być chrupiące. Pozostałe warzywa – paprykę i suszone pomidory kroimy w kostkę i mieszamy z kukurydzą i kaparami. W miedzy czasie na patelni prażymy słonecznik.
Ugotowane brokuły i makaron mieszamy z pozostałymi składnikami.
W osobnym naczyniu przygotowujemy dressing – mieszamy tahini z harissą, oliwą i oregano. Całość łączymy z sałatką i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.