sobota, 15 sierpnia 2015

Eton mess z jogurtem miodowo – sezamowym i owocami



Eton mess z jogurtem miodowo – sezamowym i owocami




Składniki:

Białka – 6 sztuk
Cukier – w proporcji 1:1 z białkami ( najprościej odmierzyć to przy pomocy 2 szklanek)
Sól – szczypta

Jogurt naturalny gęsty (może być grecki) – 500g
Pasta sezamowa tahini – 3-4 łyżki
Miód – 2-3 łyżki
Sezam – 4 łyżki
Owoce: borówki, poziomki, brzoskwinie itp.
Orzechy, rodzynki

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej ubijamy. Piana z białek musi być bardzo sztywna.
Piekarnik rozgrzewamy do 130 stopni. Na papier do pieczenia nakładamy małe porcje piany i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. 
Bezę pieczemy przez pół godziny w 130 stopniach. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 100-110 stopni i suszymy bezę przez 2h. Najlepiej robić to wieczorem, tak aby na noc pozostawić bezę w jeszcze ciepłym piekarniku.
Następnie przygotowujemy krem jogurtowy. Jogurt mieszamy z pastą sezamową, miodem i sezamem. Możemy doprawić odrobiną cynamonu lub wanilii. Krem nie musi być bardzo słodki, ponieważ beza i owoce będą wyjątkowo słodkie.
Bezy kruszymy i układamy w naczyniu warstwami: beza – krem jogurtowy – owoce – beza itd. Możemy całość posypać orzechami, rodzynkami i polać jogurtem naturalnym.

Smacznego :)