Eton mess z jogurtem miodowo –
sezamowym i owocami
Składniki:
Białka – 6 sztuk
Cukier – w proporcji 1:1 z białkami ( najprościej odmierzyć
to przy pomocy 2 szklanek)
Sól – szczypta
Jogurt naturalny gęsty (może być
grecki) – 500g
Pasta sezamowa tahini – 3-4 łyżki
Miód – 2-3 łyżki
Sezam – 4 łyżki
Owoce: borówki, poziomki,
brzoskwinie itp.
Orzechy, rodzynki
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Pod koniec
ubijania dodajemy cukier i dalej ubijamy. Piana z białek musi być bardzo
sztywna.
Piekarnik rozgrzewamy do 130 stopni. Na papier do pieczenia
nakładamy małe porcje piany i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Bezę pieczemy przez pół godziny w 130 stopniach. Po tym
czasie temperaturę zmniejszamy do 100-110 stopni i suszymy bezę przez 2h.
Najlepiej robić to wieczorem, tak aby na noc pozostawić bezę w jeszcze ciepłym
piekarniku.
Następnie przygotowujemy krem
jogurtowy. Jogurt mieszamy z pastą sezamową, miodem i sezamem. Możemy doprawić
odrobiną cynamonu lub wanilii. Krem nie musi być bardzo słodki, ponieważ beza i
owoce będą wyjątkowo słodkie.
Bezy kruszymy i układamy w
naczyniu warstwami: beza – krem jogurtowy – owoce – beza itd. Możemy całość posypać orzechami, rodzynkami i polać jogurtem naturalnym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz