12.08.2015 miałam wielką przyjemność uczestniczyć w kursie gotowania kuchni włoskiej organizowanym przez Kuchnia Agaty i Galbani.
Kurs był wygraną w konkursie, w którym opisałam za co kocham kuchnię włoską.
"(...) nie ma osoby, która nie lubiłaby kuchni
włoskiej. A ja mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że ją uwielbiam. I
uwielbiam ją za jej prostotę w łączeniu składników, smaków, za to, że
jest taka naturalna, prosta i prawdziwa. Jednakże sporo jest też prawdy w
tym, co kiedyś usłyszałam, a mianowicie, że nigdzie nie smakuje tak jak
we Włoszech. To pewnie wynika z klimatu, temperatury i luzu, który tam
panuje. Żeby móc cieszyć się w 100% kuchnią włoską, mogłabym się
przeprowadzić do Włoch – kupić stary, zniszczony dom, w którym ktoś
kiedyś robił wino, oliwę i miał ogród pełen włoskich smakołyków –
kaparów, ciecierzycy, sałaty i pomidorów. No ale – wróćmy do
rzeczywistości. Jestem w Polsce i tutaj muszę czerpać z kuchni włoskiej
jak najwięcej tylko mogę. A staram się to robić wyjątkowo często – nie
potrafię odmówić sobie pizzy i tak jak normalnie nie jem bardzo dużo,
tak pizzę zjadam jak niejeden facet – nie zdąży wystygnąć a już jej nie
ma. Niektórzy mają drugi żołądek na słodycze – ja mam na pizze. Jeszcze
mam trzeci żołądek – na makarony. Uwielbiam makarony. Moje ulubione?
Ciężko stwierdzić. Uwielbiam Tagliatelle al ragù, Amatriciane. Jednak
moim największym smakołykiem makaronowym jest Spaghetti alle Vongole.
Duża ilość natki pietruszki, czosnku, oliwy z oliwek i białego wina i
jestem w niebie. Przygotowuję je często w domu i zawsze korzystam z
prawdziwych włoskich składników. Uwielbiam odgłos otwierania się muszli.
A następnie kremowy smak makaronu z oliwą i przyprawami. Poezja.
Słowami nie da się opisać smaku tego dania. Myślę, że nawet największy
„tchórz” przed owocami morza, po spróbowaniu tego dania będzie
zachwycony.
Oczywiście do takiego dania konieczna jest lampka białego wina. A na
deser? UNIESIENIE, czyli tiramisu. Kwintesencja włoskich smaków. O nim
też można pisać…i pisać… i pisać. Ale lepiej po prostu powiedzieć
„Tiramisu” i odpłynąć w krainę błogiej kulinarnej rozkoszy."
W trakcie kursu przygotowałam 4 dania z wykorzystaniem serów @Galbani Polska:
1. Tiramisu
2. Bruschetta z mozarellą, pomidorami i pesto bazyliowym
3. Ravioli z ricottą, parmezanem i rukolą
4. Parmigiana di melanzane
Wszystko było pyszne i włoskie! :)
A o to fotorelacja z warsztatów
Antipasti
Bruschetta z pesto bazyliowym, pomidorami i mozarellą
Prosciutto, Gorgonzola, Mozarella, Pesto rosso
Parmigiana di melanzane
Ravioli z ricottą, parmezanem i rukolą. Polane palonym masłem z szałwią
Prezenty od +Agata Jędraszczak
Tiramisu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz