Mąka pszenna – 500g
Żółtko jaja – 2 sztuki
Oliwa – 2 łyżki
Sól – 1 łyżeczka
Woda
Składniki – farsz:
Ser ricotta – 250g
Ser parmezan – 50g + 20g do
posypania jako dekoracja
Rukola – 50g
Sól, pieprz
Sos:
Masło – ½ kostki
Szałwia – 10 listków
Sól – szczypta
Wykonanie – ciasto:
Mąkę przesiać do miski i połączyć
z solą, oliwą i żółtkami. Wymieszać wszystkie składniki i zagniatać ciasto,
stopniowo dodając letnią wodę. Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na cienki
placek i delikatnie podsypywać mąką.
Wykonanie – farsz:
Rukolę umyć,osuszyć i drobno
posiekać. Parmezan potrzeć na drobnych oczkach, dodać do ricotty i wymieszać z
rukolą. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rozwałkowane ciasto podzielić na
paski. Na każdym pasku, w odstępach 3-4 cm, układać kuleczki farszu. Następnie
płat ciasta z farszem przykryć kolejnym płatem i dokładnie posklejać. Przy
pomocy wykrojnika do ravioli lub radełka wycinać ravioli. Bardzo ważne jest,
aby każdy brzeg ravioli był dobrze sklejony.
Ravioli gotujemy w osolonej
wodzie do miękkości.
W między czasie roztapiamy masło
z szałwią. Podgrzewamy je na małym ogniu i delikatnie solimy.
Ugotowane ravioli polewamy
masłem, posypujemy startym parmezanem i dekorujemy szałwią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz