czwartek, 13 sierpnia 2015

Ravioli



Ravioli z ricottą, parmezanem i rukolą





Składniki – ciasto:

Mąka pszenna – 500g
Żółtko jaja – 2 sztuki
Oliwa – 2 łyżki
Sól – 1 łyżeczka
Woda

Składniki – farsz:

Ser ricotta – 250g
Ser parmezan – 50g + 20g do posypania jako dekoracja
Rukola – 50g
Sól, pieprz

Sos:

Masło – ½ kostki
Szałwia – 10 listków
Sól – szczypta

Wykonanie – ciasto:

Mąkę przesiać do miski i połączyć z solą, oliwą i żółtkami. Wymieszać wszystkie składniki i zagniatać ciasto, stopniowo dodając letnią wodę. Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na cienki placek i delikatnie podsypywać mąką.


Wykonanie – farsz:

Rukolę umyć,osuszyć i drobno posiekać. Parmezan potrzeć na drobnych oczkach, dodać do ricotty i wymieszać z rukolą. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rozwałkowane ciasto podzielić na paski. Na każdym pasku, w odstępach 3-4 cm, układać kuleczki farszu. Następnie płat ciasta z farszem przykryć kolejnym płatem i dokładnie posklejać. Przy pomocy wykrojnika do ravioli lub radełka wycinać ravioli. Bardzo ważne jest, aby każdy brzeg ravioli był dobrze sklejony.
Ravioli gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
W między czasie roztapiamy masło z szałwią. Podgrzewamy je na małym ogniu i delikatnie solimy.
Ugotowane ravioli polewamy masłem, posypujemy startym parmezanem i dekorujemy szałwią.