sobota, 15 sierpnia 2015

Idealne śniadanie



Bajgle pszenno – żytnie z łososiem i serem brie




Składniki – 8 sztuk:

Mąka pszenna – 300g
Mąka żytnia – 200g
Drożdże – 10g
Olej rzepakowy – 2 łyżki
Cukier – szczypta
Sól – 1 łyżeczka
Mleko – 400g
Jajko – 1 sztuka
Siemię lniane
Łosoś wędzony, ser brie, pomidorki, koperek, masło i sałata

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku  z cukrem i solą. Mąkę przesiać i połączyć z zaczynem i olejem. Całość dokładnie wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto, aż zacznie „odchodzić od ręki”. Wyrobione ciasto odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie uformować z ciasta bajgle i pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny (pod przykryciem).
Po pół godzinie zagotować w garnku wodę (z 1 łyżeczką cukru, soli i oleju). Na gotującą wodę wrzucać bajgle i gotować po 1-2 minuty z każdej strony. Następnie bajgle odłożyć na folię aluminiową, aby usunąć nadmiar wody.
Bajgle posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać  siemieniem lnianym. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Bajgle, jeszcze ciepłe, należy przekroić na pół, posmarować masłem, ułożyć na połówce sałatę, łososia wędzonego, ser np. brie i pomidory ze szczypiorkiem.

Smacznego :)