Bajgle pszenno – żytnie z
łososiem i serem brie
Składniki – 8 sztuk:
Mąka pszenna – 300g
Mąka żytnia – 200g
Drożdże – 10g
Olej rzepakowy – 2 łyżki
Cukier – szczypta
Sól – 1 łyżeczka
Mleko – 400g
Jajko – 1 sztuka
Siemię lniane
Łosoś wędzony, ser brie,
pomidorki, koperek, masło i sałata
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku
z cukrem i solą. Mąkę przesiać i
połączyć z zaczynem i olejem. Całość dokładnie wymieszać i zacząć wyrabiać
ciasto, aż zacznie „odchodzić od ręki”. Wyrobione ciasto odstawić na pół
godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie uformować z ciasta
bajgle i pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny (pod przykryciem).
Po pół godzinie zagotować w
garnku wodę (z 1 łyżeczką cukru, soli i oleju). Na gotującą wodę wrzucać bajgle
i gotować po 1-2 minuty z każdej strony. Następnie bajgle odłożyć na folię
aluminiową, aby usunąć nadmiar wody.
Bajgle posmarować rozkłóconym
jajkiem i posypać siemieniem lnianym.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Bajgle, jeszcze ciepłe, należy przekroić na pół, posmarować masłem, ułożyć na połówce sałatę, łososia wędzonego, ser np. brie i pomidory ze szczypiorkiem.
Smacznego :)
Bajgle, jeszcze ciepłe, należy przekroić na pół, posmarować masłem, ułożyć na połówce sałatę, łososia wędzonego, ser np. brie i pomidory ze szczypiorkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz