Carpaccio z buraków, z
nektarynką, szpinakiem i szynką prosciutto
Składniki:
Buraki – 2 sztuki
Nektaryna – 1 sztuka
Szpinak świeży – 1 garść
Szynka prosciutto – 3 plastry
Płatki migdałów – 1
łyżka
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Ocet balsamiczny
Sól gruboziarnista
Wykonanie:
Buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową i
pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Upieczone buraki przestudzić, obrać ze
skóry i pokroić w 2mm plastry.
Szpinak myjemy, usuwamy „ogonki” i suszymy. Nektarynkę
myjemy i kroimy w cienkie plastry.
Na suchej patelni uprażymy migdały.
Na półmisku układamy dookoła
plastry buraków, następnie na nie nektarynkę. Na środek talerza dajemy szpinak,
a na niego szynkę. Całość delikatnie solimy, polewamy oliwą z oliwek, octem
balsamicznym i posypujemy migdałami.
Do włoskich dań - tylko włoska woda. Moją ulubioną jest San Pellegrino ze sklepu Smaki południa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz