niedziela, 16 sierpnia 2015

Antipasti - carpaccio z buraków



Carpaccio z buraków, z nektarynką, szpinakiem i szynką prosciutto





Składniki:

Buraki – 2 sztuki
Nektaryna – 1 sztuka
Szpinak świeży – 1 garść
Szynka prosciutto – 3 plastry
Płatki migdałów  – 1 łyżka
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Ocet balsamiczny
Sól gruboziarnista

Wykonanie:

Buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Upieczone buraki przestudzić, obrać ze skóry i pokroić w 2mm plastry.
Szpinak myjemy, usuwamy „ogonki” i suszymy. Nektarynkę myjemy i kroimy w cienkie plastry.
Na suchej patelni uprażymy migdały.
Na półmisku układamy dookoła plastry buraków, następnie na nie nektarynkę. Na środek talerza dajemy szpinak, a na niego szynkę. Całość delikatnie solimy, polewamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym i posypujemy migdałami.


Do włoskich dań - tylko włoska woda. Moją ulubioną jest San Pellegrino ze sklepu Smaki południa