poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Włoska Panzanella



Panzanella
 


Składniki:

Pomidory (żółte i czerwone) – 2 duże, 10 koktajlowych
Chleb np. ciabatta – ½ bochenka
Parmezan – 2 łyżki startego lub w plastrach
Orzechy pini – 1 łyżka
Świeże zioła np. bazylia, oregano, rozmaryn
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek, ocet balsamiczny
1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Chleb kroimy w dużą kostkę, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Grillujemy w piekarniku lub na patelni, aż powstaną chrupiące grzanki. Najlepiej sprawdza się tutaj czerstwy chleb lub chlebek toskański, ale możemy użyć także ciabatty.
Pomidory myjemy i kroimy – duże pomidory na ćwiartki lub w plastry, a pomidorki koktajlowe na pół. Pomidory mieszamy ze świeżymi ziołami, chlebem, solą i pieprzem. Układamy na półmisku, posypujemy parmezanem, orzechami pinii i polewamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Podajemy schłodzone.