Panzanella
Składniki:
Pomidory (żółte i czerwone) – 2
duże, 10 koktajlowych
Chleb np. ciabatta – ½ bochenka
Parmezan – 2 łyżki startego lub w
plastrach
Orzechy pini – 1 łyżka
Świeże zioła np. bazylia, oregano,
rozmaryn
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek, ocet balsamiczny
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Chleb kroimy w dużą kostkę,
polewamy oliwą z oliwek i mieszamy z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Grillujemy
w piekarniku lub na patelni, aż powstaną chrupiące grzanki. Najlepiej sprawdza
się tutaj czerstwy chleb lub chlebek toskański, ale możemy użyć także ciabatty.
Pomidory myjemy i kroimy – duże
pomidory na ćwiartki lub w plastry, a pomidorki koktajlowe na pół. Pomidory
mieszamy ze świeżymi ziołami, chlebem, solą i pieprzem. Układamy na półmisku,
posypujemy parmezanem, orzechami pinii i polewamy oliwą z oliwek i octem
balsamicznym.
Podajemy schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz