Saltimbocca alla Romana
Składniki – 2 porcje:
Plastry cielęciny: 6 sztuk
Szynka parmeńska – 3 plastry
Szałwia – 6 listków
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Masło – 1 łyżka
Białe wino wytrawne – 100ml
Sól
Wykonanie:
Cielęcinę kroimy na cienkie
plastry. Na każdym plasterku cielęciny układamy plaster szynki parmeńskiej i
listek szałwii. Całość „spinamy” wykałaczką.
Na patelni rozgrzej oliwę z
oliwek i masło. Delikatnie posól tłuszcz i na rozgrzanym smaż saltimbocci – na
początku od strony samego mięsa, a następnie przewróć na stronę z szałwią. Gdy
mięso będzie podsmażone, podlej je winem i na dużym ogniu zredukuj sos.
Następnie wyłącz ogień i pozostaw
pod przykryciem na 2-3 minuty.
Smacznego :)
Do włoskich dań - koniecznie włoska woda S. Pellegrino dostępna w Smaki południa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz