poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Włoski obiad - Saltimbocca alla Romana



Saltimbocca alla Romana





Składniki – 2 porcje:

Plastry cielęciny: 6 sztuk
Szynka parmeńska – 3 plastry
Szałwia – 6 listków
Oliwa z oliwek  - 2 łyżki
Masło – 1 łyżka
Białe wino wytrawne – 100ml
Sól

Wykonanie:

Cielęcinę kroimy na cienkie plastry. Na każdym plasterku cielęciny układamy plaster szynki parmeńskiej i listek szałwii. Całość „spinamy” wykałaczką.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Delikatnie posól tłuszcz i na rozgrzanym smaż saltimbocci – na początku od strony samego mięsa, a następnie przewróć na stronę z szałwią. Gdy mięso będzie podsmażone, podlej je winem i na dużym ogniu zredukuj sos.
Następnie wyłącz ogień i pozostaw pod przykryciem na 2-3 minuty.

Smacznego :)

Do włoskich dań - koniecznie włoska woda S. Pellegrino dostępna w Smaki południa.