poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Pesto alla Genovese



Pesto alla Genovese



Składniki – pesto:

Bazylia – 1 doniczka
Czosnek – 1 ząbek
Orzeszki pini – 1 łyżeczka
Ser pazmezan – 2 łyżeczki startego sera
Ser pecorino – 1 łyżeczka startego sera
Sól gruboziarnista – szczypta
Oliwa z oliwek – 1/3 szklanki
+ Makaron 200g

Wykonanie – pesto:

Pesto przygotowujemy w moździerzu. Miksowanie liści bazylii w blenderze, nie uwalnia z nich tyle olejków, co rozgniecenie ich w moździerzu.
Przygotowanie pesto rozpoczynamy od rozgniecenia ząbka czosnku. Następnie dodajemy listki bazylii (staramy się obrywać je bez ogonków). Wszystko rozgniatamy przy pomocy szczyty soli. Następnie dodajemy orzechy i całość dalej rozcieramy.
Kolejnym krokiem jest przełożenie naszej „masy” do miseczki, dodanie sera i oliwy. Całość dokładnie mieszamy.
W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Przed odcedzeniem makaronu, odlewamy 2-3 łyżki wody, w której gotował się makaron.
Wodę dodajemy do pesto i mieszamy z makaronem.