Pesto alla Genovese
Składniki
– pesto:
Bazylia –
1 doniczka
Czosnek –
1 ząbek
Orzeszki
pini – 1 łyżeczka
Ser
pazmezan – 2 łyżeczki startego sera
Ser
pecorino – 1 łyżeczka startego sera
Sól
gruboziarnista – szczypta
Oliwa z
oliwek – 1/3 szklanki
+ Makaron
200g
Wykonanie
– pesto:
Pesto
przygotowujemy w moździerzu. Miksowanie liści bazylii w blenderze, nie uwalnia
z nich tyle olejków, co rozgniecenie ich w moździerzu.
Przygotowanie
pesto rozpoczynamy od rozgniecenia ząbka czosnku. Następnie dodajemy listki
bazylii (staramy się obrywać je bez ogonków). Wszystko rozgniatamy przy pomocy
szczyty soli. Następnie dodajemy orzechy i całość dalej rozcieramy.
Kolejnym
krokiem jest przełożenie naszej „masy” do miseczki, dodanie sera i oliwy.
Całość dokładnie mieszamy.
W między czasie gotujemy makaron
w osolonej wodzie. Przed odcedzeniem makaronu, odlewamy 2-3 łyżki wody, w
której gotował się makaron.
Wodę dodajemy do pesto i mieszamy
z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz