Makaron penne ze szpinakiem i
łososiem w sosie śmietanowym z serem gorgonzola
Składniki – 2 porcje:
Makaron penne – 200g
Łosoś surowy lub wędzony – 100g
Szpinak baby – 150g
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Czosnek – 1 ząbek
Suszone pomidory – 5 sztuk
Orzechy włoskie – 1 garść
Ser gorgonzola – 4 łyżki
Śmietana 30% - 2 łyżki
Ser parmezan – 1 łyżka startego
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Koperek – 1 łyżka posiekanego
Wykonanie:
Gotujemy wodę na makaron. W
między czasie szpinak myjemy, osuszamy i podsmażamy na 1 łyżce oliwy z oliwek z
czosnkiem. Dodajemy do niego posiekane suszone pomidory, orzechy włoskie i
łososia, a także ser gorgonzola, szczyptę gałki i śmietanę. Całość podsmażamy
na wolnym ogniu. Doprawia do smaku solą, pieprzem i dodajemy koperek.
Gdy makaron będzie ugotowany al
dente odcedzamy go i dodajemy do sosu. Odcedzając makaron pamiętamy o tym, aby
zostawić 2-3 łyżki wody z makaronu. Używamy jej do połączenia sosu z makaronem.
Makaron podajemy posypany
orzechami i startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz