poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Pasta z pieczonej papryki



Pasta z pieczonej papryki, tofu i orzechów włoskich





Składniki:

Papryki czerwone – 4 sztuki
Tofu – 150g
Orzechy włoskie – ½ szklanki
Suszone pomidory – 4 sztuki
Czosnek – 1 ząbek
Ostra papryczka chili – 2 małe lub 1 większa
Olej z suszonych pomidorów lub oliwa z oliwek – 4 łyżki
Olej z orzechów arachidowych – 1 łyżka
Przyprawy: cynamon, ostra papryka, kurkuma - szczypta
Sól, pieprz

Wykonanie:

Papryki myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Olej z orzechów arachidowych mieszamy z przyprawami – cynamonem, ostrą papryką i kurkumą. Powstałą marynatą smarujemy papryki i tofu i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z funkcją grilla i grillujemy papryki i tofu – około 20-25 minut, aż skórka papryk zrobi się brązowa. Następnie studzimy papryki i obieramy ze skóry.
W między czasie orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.
W blenderze miksujemy czosnek, papryczkę chili (można z nich usunąć nasionka, aby były mniej ostre), suszone pomidory, tofu i obrane papryki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy olej z suszonych pomidorów lub oliwę z oliwek. Jeśli pasta jest zbyt sucha, można dodać więcej oleju.
Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki, czarnuszką i polewamy olejem. Podajemy z grzankami, paluchami grissini lub innymi przystawkami.

Smacznego :)