Pasta z pieczonej papryki, tofu i
orzechów włoskich
Składniki:
Papryki czerwone – 4 sztuki
Tofu – 150g
Orzechy włoskie – ½ szklanki
Suszone pomidory – 4 sztuki
Czosnek – 1 ząbek
Ostra papryczka chili – 2 małe
lub 1 większa
Olej z suszonych pomidorów lub
oliwa z oliwek – 4 łyżki
Olej z orzechów arachidowych – 1
łyżka
Przyprawy: cynamon, ostra
papryka, kurkuma - szczypta
Sól, pieprz
Wykonanie:
Papryki myjemy, kroimy na pół i
usuwamy gniazda nasienne. Olej z orzechów arachidowych mieszamy z przyprawami –
cynamonem, ostrą papryką i kurkumą. Powstałą marynatą smarujemy papryki i tofu
i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie rozgrzewamy
piekarnik do 180 stopni z funkcją grilla i grillujemy papryki i tofu – około
20-25 minut, aż skórka papryk zrobi się brązowa. Następnie studzimy papryki i
obieramy ze skóry.
W między czasie orzechy włoskie
prażymy na suchej patelni.
W blenderze miksujemy czosnek,
papryczkę chili (można z nich usunąć nasionka, aby były mniej ostre), suszone
pomidory, tofu i obrane papryki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy
olej z suszonych pomidorów lub oliwę z oliwek. Jeśli pasta jest zbyt sucha,
można dodać więcej oleju.
Całość posypujemy posiekaną natką
pietruszki, czarnuszką i polewamy olejem. Podajemy z grzankami, paluchami
grissini lub innymi przystawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz