Bułeczki pszenno – żytnio –
gryczane z dynią i słonecznikiem
Składniki – 5 sztuk:
Mąka pszenna – 200g
Mąka żytnia – 100g
Mąka gryczana – 200g
Mleko – 250ml
Woda gazowana – 100ml
Drożdże – 20g
Sól – 1 łyżeczka
Cukier – szczypta
Pestki dyni – 2 łyżki + do
posypania
Słonecznik – 2 łyżki + do
posypania
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Jajko – 1 sztuka
Wykonanie:
Przygotowanie bułeczek zaczynamy
od zrobienia zaczynu. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i
soli. Pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przesiewamy mąkę i
łączymy ją z oliwą i wodą gazowaną. Następnie dodajemy zaczyn i całość
wyrabiamy, aż ciasto zacznie „odchodzić od ręki”. Aby ułatwić sobie pracę,
można ciasto wyrabiać przy pomocy robota kuchennego. W razie gdyby ciasto było
zbyt rzadkie – podsypujemy mąką, a gdy będzie zbyt twarde – dolewamy wody
gazowanej. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy pestki dyni i słonecznik.
Ciasto odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie
formujemy z ciasta kuleczki, które smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy
dynią i słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz