poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Domowe pieczywo



Bułeczki pszenno – żytnio – gryczane z dynią i słonecznikiem




Składniki – 5 sztuk:

Mąka pszenna – 200g
Mąka żytnia – 100g
Mąka gryczana – 200g
Mleko – 250ml
Woda gazowana – 100ml
Drożdże – 20g
Sól – 1 łyżeczka
Cukier – szczypta
Pestki dyni – 2 łyżki + do posypania
Słonecznik – 2 łyżki + do posypania
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Jajko – 1 sztuka


Wykonanie:

Przygotowanie bułeczek zaczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i soli. Pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przesiewamy mąkę i łączymy ją z oliwą i wodą gazowaną. Następnie dodajemy zaczyn i całość wyrabiamy, aż ciasto zacznie „odchodzić od ręki”. Aby ułatwić sobie pracę, można ciasto wyrabiać przy pomocy robota kuchennego. W razie gdyby ciasto było zbyt rzadkie – podsypujemy mąką, a gdy będzie zbyt twarde – dolewamy wody gazowanej. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy pestki dyni i słonecznik. Ciasto odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy z ciasta kuleczki, które smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dynią i słonecznikiem.
Odstawiamy bułeczki na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy je w 180 stopniach przez około 20-25 minut.