Tort tiramisu z malinami
Składniki – biszkopt:
Jajka – 6 sztuk
Mąka pszenna – 1 szklanka
Olej rzepakowy – 1/3 szklanki
Cukier – 1 szklanka
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Sól – szczypta
Składniki – krem:
Ser mascarpone – 1kg
Żółtka – 12 sztuk
Cukier puder – ¾ szklanki
Likier np. kawowy – 2-3 łyżki
Biszkopty podłużne – 20-25 sztuk
+ maliny i kakao do dekoracji,
kawa
Wykonanie – biszkopt:
Jajka umyć i oddzielić białka od
żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec
ubijania, kiedy piana jest już sztywna dodać cukier i jeszcze przez chwilę
ubijać. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie
stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać.
Kiedy wszystko zostanie wymieszane dodać olej i wymieszać. Bardzo ważne jest,
aby mieszać powoli, ale dokładnie, tak aby nie opadła piana z białek.
Masę przełożyć do okrągłej formy
i piec w piekarniku – najpierw 15 minut w 180 stopniach z funkcją grzania od
dołu, a następnie 30-40 minut z grzaniem góra-dół.
Biszkopt najlepiej upiec dzień
wcześniej, tak aby następnego dnia łatwo było go przekroić.
Wykonanie – krem:
Oddzielić białka od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie do masy dodawać po
1-2 łyżkach sera mascarpone i bardzo powoli mieszać. Do gotowego kremu dodać likier
kawowy, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.
W tym czasie zaparzyć kawę i
przekroić biszkopt.
Biszkopt możemy przekroić na 2
płaty.
Wykonanie – tort:
Dolną warstwę ciasta nasączyć
delikatnie kawą. Następnie posypać kakao i posmarować kremem. Następnie
układamy warstwę biszkoptów, które również nasączamy kawą (maczamy w kawie –
raz z jednej, raz z drugiej strony).
Układamy ściśle biszkopty i posypujemy kakao, a następnie smarujemy kremem.
Ostatnią warstwę stanowi biszkopt nasączony kawą, który również smarujemy
kremem, posypujemy kakao i dekorujemy malinami.
Tort schładzamy w lodówce przez
minimum 2 godziny.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz