wtorek, 25 sierpnia 2015

Suszone pomidory



Suszone pomidory



Składniki  - 3 słoiki:

Pomidory lima – 2kg
Czosnek – 5 ząbków
Świeże zioła np.: rozmaryn, oregano, tymianek
Ulubione zioła suszone np. oregano, bazylia, płatki chili, kapary, słonecznik, pestki dyni
Olej rzepakowy – ½ litra
Sól


Wykonanie:

Pomidory myjemy i przekrajamy na pół. Usuwamy z nich gniazda nasienne i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, środkami do góry. Do środka każdego pomidora dajemy kilka plasterków czosnku. Następnie posypujemy ulubionymi suszonymi ziołami i układamy na nich świeże zioła. Całość wstawiamy do piekarnika na 120 stopni. Suszymy przez 5-6h od czasu do czasu przewracając pomidory na drugą stronę.
Kiedy pomidory będą już dobrze wysuszone w garnku rozgrzewamy olej rzepakowy (można użyć też oliwy z oliwek) i dodajemy do niego ulubione zioła, zioła których użyliśmy do suszenia pomidorów, szczyptę soli. Można także dodać kapary, słonecznik lub pestki dyni. Pełna dowolność.
Olej podgrzewamy delikatnie uważając, aby nie zaczął się gotować.
W między czasie pomidory układamy w słoiku z wybranymi dodatkami np. czosnkiem, kaparami lub pestkami. Całość zalewamy zagrzanym olejem i szczelnie zakręcamy słoiki. Odstawiamy nakrętką do dołu.
Pomidory są gotowe do jedzenia po kilku dniach.