Suszone pomidory
Składniki - 3 słoiki:
Pomidory lima – 2kg
Czosnek – 5 ząbków
Świeże zioła np.: rozmaryn,
oregano, tymianek
Ulubione zioła suszone np.
oregano, bazylia, płatki chili, kapary, słonecznik, pestki dyni
Olej rzepakowy – ½ litra
Sól
Wykonanie:
Pomidory myjemy i przekrajamy na
pół. Usuwamy z nich gniazda nasienne i układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia, środkami do góry. Do środka każdego pomidora dajemy kilka plasterków
czosnku. Następnie posypujemy ulubionymi suszonymi ziołami i układamy na nich
świeże zioła. Całość wstawiamy do piekarnika na 120 stopni. Suszymy przez 5-6h
od czasu do czasu przewracając pomidory na drugą stronę.
Kiedy pomidory będą już dobrze
wysuszone w garnku rozgrzewamy olej rzepakowy (można użyć też oliwy z oliwek) i
dodajemy do niego ulubione zioła, zioła których użyliśmy do suszenia pomidorów,
szczyptę soli. Można także dodać kapary, słonecznik lub pestki dyni. Pełna dowolność.
Olej podgrzewamy delikatnie
uważając, aby nie zaczął się gotować.
W między czasie pomidory układamy
w słoiku z wybranymi dodatkami np. czosnkiem, kaparami lub pestkami. Całość zalewamy
zagrzanym olejem i szczelnie zakręcamy słoiki. Odstawiamy nakrętką do dołu.
Pomidory są gotowe do jedzenia po
kilku dniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz