środa, 26 sierpnia 2015

Arabskie smaki - bakłażan z kuskusem


Sałatka z pieczonego bakłażana z kasza kus-kus, suszonymi pomidorami i tofu



Składniki:

Bakłażan – 1 sztuka
Kasza kus – kus – 60g
Tofu – 100g
Suszone pomidory – 4 sztuki
Natka pietruszki – 3 łyżki posiekanej
Czarny sezam – 2 łyżki
Pomidory koktajlowe – 10 sztuk
Olej sezamowy – 2 łyżki
Czosnek – 1 ząbek
Przyprawy: mielona kolendra, curry, kumin, ostra papryka, sól, pieprz

Wykonanie:

Przyprawy mieszamy ze sobą w moździerzu i prażymy na suchej patelni. Następnie pozostawiamy do przestygnięcia.
Bakłażana myjemy i kroimy na plastry 3-4 mm. Każdy plasterek smarujemy olejem sezamowym i posypujemy delikatnie wymieszanymi przyprawami. Pieczemy w piekarniku przez 20-25 minut z opcją grilla lub grillujemy na patelni.
Kus-kus mieszamy z 1 łyżeczka przypraw, 1 łyżką oleju i 3-4 łyżkami wody. Całość zaczynamy mieszać w dłoniach i „rozcierać” tak długo, aż ponownie kuskus będzie miał sypką konsystencję. Po tym czasie wstawiamy go do naczynia do gotowania na parze i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut.
Następnie ugotowany kus-kus prażymy na suchej patelni z sezamem i suszonymi pomidorami.
Uprażony kus-kus mieszamy z posiekaną natką pietruszki, pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, pokrojonym w kostkę tofu, czosnkiem i doprawiamy do smaku.
Na talerzu układamy ugrillowane plastry bakłażana a na nich kus-kus. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.