Sałatka z pieczonego bakłażana z
kasza kus-kus, suszonymi pomidorami i tofu
Składniki:
Bakłażan – 1 sztuka
Kasza kus – kus – 60g
Tofu – 100g
Suszone pomidory – 4 sztuki
Natka pietruszki – 3 łyżki
posiekanej
Czarny sezam – 2 łyżki
Pomidory koktajlowe – 10 sztuk
Olej sezamowy – 2 łyżki
Czosnek – 1 ząbek
Przyprawy: mielona kolendra,
curry, kumin, ostra papryka, sól, pieprz
Wykonanie:
Przyprawy mieszamy ze sobą w
moździerzu i prażymy na suchej patelni. Następnie pozostawiamy do
przestygnięcia.
Bakłażana myjemy i kroimy na
plastry 3-4 mm. Każdy plasterek smarujemy olejem sezamowym i posypujemy
delikatnie wymieszanymi przyprawami. Pieczemy w piekarniku przez 20-25 minut z
opcją grilla lub grillujemy na patelni.
Kus-kus mieszamy z 1 łyżeczka
przypraw, 1 łyżką oleju i 3-4 łyżkami wody. Całość zaczynamy mieszać w dłoniach
i „rozcierać” tak długo, aż ponownie kuskus będzie miał sypką konsystencję. Po
tym czasie wstawiamy go do naczynia do gotowania na parze i gotujemy pod
przykryciem przez około 10 minut.
Następnie ugotowany kus-kus
prażymy na suchej patelni z sezamem i suszonymi pomidorami.
Uprażony kus-kus mieszamy z
posiekaną natką pietruszki, pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, pokrojonym w
kostkę tofu, czosnkiem i doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz