piątek, 28 sierpnia 2015

Włoskie smaki - Parmigiana di melanzane



Parmigiana di melanzane



Składniki - dla 2 osób:

Bakłażan – 1 sztuka
Pomidory świeże – 5sztuk (lub z puszki – 250g)
Czosnek – 2 ząbki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Mozarella – 1 kulka
Parmezan – 2-3 łyżki startego
Sól, pieprz, ostra papryczka, szczypta cukru
Białe wino wytrawne – 120 ml


Wykonanie:

Bakłażana myjemy i kroimy w plastry 3-4 mm. Każdy plaster bakłażana grillujemy lub smażymy z obu stron.
Świeże pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę (usuwamy w nich gniazda nasienne).
Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pomidory, ostrą papryczkę i całość dusimy. Podlewamy białym winem, zagotowujemy, a następnie dusimy na małym ogniu.
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami – pomidory, bakłażana, ser mozarella. Następnie kolejna warstwa pomidorów, bakłażana, sera. Ostatnią warstwę powinny stanowić pomidory, mozarella i parmezan. Całość zapiekamy w 180 stopniach przez 45 minut.