Parmigiana di melanzane
Składniki - dla 2 osób:
Bakłażan – 1 sztuka
Pomidory świeże – 5sztuk (lub z
puszki – 250g)
Czosnek – 2 ząbki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Mozarella – 1 kulka
Parmezan – 2-3 łyżki startego
Sól, pieprz, ostra papryczka,
szczypta cukru
Białe wino wytrawne – 120 ml
Wykonanie:
Bakłażana myjemy i kroimy w
plastry 3-4 mm. Każdy plaster bakłażana grillujemy lub smażymy z obu stron.
Świeże pomidory parzymy, obieramy
ze skóry i kroimy w drobną kostkę (usuwamy w nich gniazda nasienne).
Na oliwie z oliwek podsmażamy
posiekany czosnek, dodajemy pomidory, ostrą papryczkę i całość dusimy.
Podlewamy białym winem, zagotowujemy, a następnie dusimy na małym ogniu.
Całość doprawiamy do smaku solą i
pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz