sobota, 29 sierpnia 2015

Penne z kurczakiem i gorgonzolą, czyli włoskich smaków ciąg dalszy



Makaron penne z kurczakiem i orzechami włoskimi w sosie z sera gorgonzola



Składniki – 2 porcje:

Makaron penne – 200g
Pierś z kurczaka – 200g
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Orzechy włoskie – 1 garść
Ser gorgonzola – 4 łyżki
Śmietana 30% - 2 łyżki
Ser parmezan – 1 łyżka startego
Sól, pieprz
Natka pietruszki – 1 łyżeczka
Rukola

Wykonanie:

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na oliwie z oliwek przez około 2-3 minuty. Dodajemy orzechy włoskie. Następnie dodajemy ser gorgonzola i śmietanę. Całość dusimy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy starty parmezan i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W między czasie gotujemy wodę na makaron. Gdy makaron będzie ugotowany al dente odcedzamy go i dodajemy do sosu. Odcedzając makaron pamiętamy o tym, aby zostawić 2-3 łyżki wody
z makaronu. Używamy jej do połączenia sosu z makaronem.
Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i posypujemy dodatkowo odrobiną parmezanu. Dekorujemy rukolą.
Smacznego