Wolno pieczona pierś z kaczki z
sosem winno-borówkowym, karmelizowaną marchewką i figą
Składniki - kaczka– 1 porcja:
Pierś z kaczki – 1 sztuka
Ocet balsamiczny – 2 łyżki
Miód – 2 łyżki
Konfitura figowa (opcjonalnie) –
1 łyżeczka
Składniki – sos:
Borówki – ½ szklanki
Miód – 1 łyżeczka
Wino czerwone wytrawne – 1
kieliszek
Składniki – karmelizowane
marchewki i figi:
Marchewki – 3 połówki
Figi – 1 sztuka
Miód – 2 łyżki
Ocet balsamiczny – 1 łyżka
Oliwa – 1 łyżka
Wykonanie - kaczka:
Pierś z kaczki dokładnie umyć i osuszyć. Miód, ocet balsamiczny i konfiturę figową wymieszać
i zamarynować w niej pierś kaczki. Pozostawić na całą noc w lodówce i wyjąć godzinę przed przygotowaniem.
Kaczkę należy najpierw smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Zaczynamy smażenie od strony skóry, a następnie po 2 minutach przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2 minuty. Po tym czasie kaczkę przekładamy do naczynia do pieczenia i pieczemy przez 1 godzinę w 130-140 stopniach w piekarniku.
Po wyjęciu z piekarnika, kaczkę należy odstawić na 5-10 minut, aby odpoczęła. Następnie pokroić w plastry i ułożyć na talerzu.
Wykonanie – sos:
Na patelni rozgrzać miód i podsmażyć na nim borówki. Następnie dodać wino i całość zredukować.
Wykonanie – karmelizowane marchewki i figi:
Marchewki obrać i przekroić wzdłuż na pół. Figi przekroić na pół. W naczyniu wymieszać miód
z octem balsamicznym i miodem. Powstałą „bejcą” posmarować marchewki i figi. Marchewki podsmażyć na rozgrzanej patelni przez około 2-3 minuty, a następnie przełożyć do naczynia i razem
z figami piec w piekarniku przez godzinę ( w tym samym czasie co pieczemy kaczkę). Co 15-20 minut należy smarować za pomocą pędzelka marchewki i figi.
Wykonanie – sos:
Na patelni rozgrzać miód i podsmażyć na nim borówki. Następnie dodać wino i całość zredukować.
Wykonanie – karmelizowane marchewki i figi:
Marchewki obrać i przekroić wzdłuż na pół. Figi przekroić na pół. W naczyniu wymieszać miód
z octem balsamicznym i miodem. Powstałą „bejcą” posmarować marchewki i figi. Marchewki podsmażyć na rozgrzanej patelni przez około 2-3 minuty, a następnie przełożyć do naczynia i razem
z figami piec w piekarniku przez godzinę ( w tym samym czasie co pieczemy kaczkę). Co 15-20 minut należy smarować za pomocą pędzelka marchewki i figi.
Upieczoną kaczkę polać sosem i podać na karmelizowanych marchewkach i figach. Dobrym dodatkiem do kaczki są kluski śląskie.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz