niedziela, 30 sierpnia 2015

Drożdżowe rogaliki na śniadanie



Drożdżowe rogaliki z konfiturą z płatków róży




Składniki:

Mąka pszenna – 500g
Żółtko jaja – 2 sztuki
Białko jaja – 1 sztuka
Masło – 3 łyżki
Cukier – ½ szklanki
Drożdże – 10g
Mleko – 1 szklanka
Sól - szczypta
+ konfitura z płatków róży

Wykonanie:

Masło roztopić, a mleko delikatnie podgrzać. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i solą. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie przesiać mąkę i połączyć ją
z żółtkami i jajkiem. Następnie dodać zaczyn i całość wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać więcej mąki.
Wyrobione ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka porcji.
Każdą porcję należy rozwałkować, tak aby powstał okrągły placek, który dzielimy na 8 kawałków (trójkątów).
Na każdym trójkąciku układamy 1 łyżeczkę konfitury z płatków róży i zwijamy rogaliki.
Rogaliki układamy w odstępach na blasze, a każdy smarujemy białkiem.
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach, a następnie studzimy na kratce.
Rogaliki można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)