wtorek, 1 września 2015

Krem z dyni i batatów



Krem z dyni i batatów z masłem migdałowym Primavika



Składniki:

Dynia – 1 sztuka średniej wielkości
Bataty – 2 sztuki
Marchew – 2 sztuki
Seler – 1 mała sztuka
Świeża kolendra – 1 garść
Płatki chili – szczypta
Sól, pieprz,
Imbir – 3cm kawałek
Czosnek – 3 ząbki
Cynamon, kmin rzymski, kurkuma
Oliwa z oliwek – 2 łyżki

Wykonanie:

Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Bataty, marchew i seler obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z dynią i 2 łyżkami masła migdałowego.
Warzywa wyłożyć na blasze do pieczenia, posypać posiekaną kolendrą, płatkami chili i skropić oliwą z oliwek. Całość piec w piekarniku przez około 30 minut w 180 stopniach (aż warzywa zmiękną).
Miękkie warzywa przełożyć do blendera i zmiksować na puree, które należy delikatnie rozrzedzić wodą lub wywarem jarzynowym. Następnie do zupy krem dodać pozostałe masło migdałowe, starty imbir, przeciśnięte ząbki czosnku i przyprawy. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować jeszcze przez 15-20 minuty. 
Na koniec posypać np. prażonymi migdałami 

Smacznego :)