Krem z dyni i batatów z masłem
migdałowym Primavika
Składniki:
Dynia – 1 sztuka średniej wielkości
Bataty – 2 sztuki
Marchew – 2 sztuki
Seler – 1 mała sztuka
Masło migdałowe Primavika – 3-4 łyżki
Świeża kolendra – 1 garść
Płatki chili – szczypta
Sól, pieprz,
Imbir – 3cm kawałek
Czosnek – 3 ząbki
Cynamon, kmin rzymski, kurkuma
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Wykonanie:
Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
Bataty, marchew i seler obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z dynią i 2 łyżkami
masła migdałowego.
Warzywa wyłożyć na blasze do pieczenia, posypać posiekaną
kolendrą, płatkami chili i skropić oliwą z oliwek. Całość piec w piekarniku
przez około 30 minut w 180 stopniach (aż warzywa zmiękną).
Miękkie warzywa przełożyć do blendera i zmiksować na puree,
które należy delikatnie rozrzedzić wodą lub wywarem jarzynowym. Następnie do
zupy krem dodać pozostałe masło migdałowe, starty imbir, przeciśnięte ząbki
czosnku i przyprawy. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować jeszcze
przez 15-20 minuty.
Na koniec posypać np. prażonymi migdałami
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz