Żeberka w miodzie, ketchupie i
sosie sambal oelek
Składniki – 2 porcje:
Żeberka wieprzowe – 200-300g
Ketchup – 4 łyżki
Miód – 4 łyżki + 2 dodatkowo
Sos sambal oelek Tao Tao – 4
łyżki
Sól – szczypta
Wykonanie:
Żeberka dokładnie myjemy i porcjujemy na kawałki. Następnie
delikatnie solimy. W miseczce mieszamy ketchup z miodem i sosem sambal. Przygotowaną
marynatą zalewamy żeberka
i odstawiamy do lodówki na minimum 12h. Po tym czasie przekładamy żeberka do rękawa foliowego, dodajemy do niego także marynatę i pieczemy przez 2h w 180 stopniach. Po 2 h wyciągamy żeberka z rękawa, smarujemy je miodem i pieczemy jeszcze 10 minut.
i odstawiamy do lodówki na minimum 12h. Po tym czasie przekładamy żeberka do rękawa foliowego, dodajemy do niego także marynatę i pieczemy przez 2h w 180 stopniach. Po 2 h wyciągamy żeberka z rękawa, smarujemy je miodem i pieczemy jeszcze 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz