Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Składniki:
2 średniej wielkości ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1 kg dyni obranej i pokrojonej
1 łyżka masła
3 łyżki oliwy z oliwek
Mleczko kokosowe Tao Tao– 200ml
Serek mascarpone
Sól
Żółta lub czerwona pasta curry Tao Tao – 1 łyżeczka
Wykonanie:
Całą dynię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni
i pieczemy 25 minut. Dzięki temu skórka będzie miękka i nie będzie problemów z
obieraniem i krojeniem dyni. Dynię studzimy.
Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obieramy i gotujemy do
miękkości w 1 litrze wody.
Ostudzoną dynię obieramy (w przypadku młodej dyni, która ma
cienką skórę, nie obieram jej, ze względu na dużą zawartość witamin i
beta-karotenu w skórce) i kroimy w kostkę. W między czasie piekarnik nagrzewamy
do 200 stopni. Pokrojoną w kostkę dynię polewamy oliwą z oliwek
i pieczemy w piekarniku 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
i pieczemy w piekarniku 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
Miękkie warzywa miksujemy i mieszamy ze sobą dodając
stopniowo wodę i wywar powstały
z marchewki, ziemniaków i pietruszki. Dodajemy mleko kokosowe, pastę curry i sól. Całość zagotowujemy.
z marchewki, ziemniaków i pietruszki. Dodajemy mleko kokosowe, pastę curry i sól. Całość zagotowujemy.
Zupę podajemy z grzankami z masłem czosnkowo – ziołowym lub
prażonymi pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz