piątek, 4 września 2015

Krem z dyni w kolejnej odsłonie

Krem z dyni z mlekiem kokosowym 




Składniki:

2 średniej wielkości ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1 kg dyni obranej i pokrojonej
1 łyżka masła
3 łyżki oliwy z oliwek
Serek mascarpone 
Sól
Żółta lub czerwona pasta curry Tao Tao – 1 łyżeczka

Wykonanie:

Całą dynię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i pieczemy 25 minut. Dzięki temu skórka będzie miękka i nie będzie problemów z obieraniem i krojeniem dyni. Dynię studzimy.
Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obieramy i gotujemy do miękkości w 1 litrze wody.
Ostudzoną dynię obieramy (w przypadku młodej dyni, która ma cienką skórę, nie obieram jej, ze względu na dużą zawartość witamin i beta-karotenu w skórce) i kroimy w kostkę. W między czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pokrojoną w kostkę dynię polewamy oliwą z oliwek
i pieczemy w piekarniku 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
Miękkie warzywa miksujemy i mieszamy ze sobą dodając stopniowo wodę i wywar powstały
z marchewki, ziemniaków i pietruszki. Dodajemy mleko kokosowe, pastę curry i sól. Całość zagotowujemy.
Zupę podajemy z grzankami z masłem czosnkowo – ziołowym lub prażonymi pestkami dyni.
Ozdabiamy "kleksem" z mascarpone.