Szybki omlet z szynką, serem i
pomidorem
Składniki:
Jajka – 3 sztuki
Mąka – 2 łyżki
Mleko – 3 łyżki
Szynka – 4-5 plasterków
Ser cheddar – 2 łyżki startego
Pomidor – 1 sztuka
Szczypiorek, sól, pieprz
Masło klarowane – 2 łyżeczki
Wykonanie:
Mąkę wymieszać dokładnie z
mlekiem i jajkami. Dodać odrobinę soli i pieprzu.
Na patelni rozgrzać masło
klarowane i podsmażyć pokrojoną w kostkę szynkę (połowę). Następnie szynkę
zalać masą jajeczną i na bardzo małym ogniu smażyć, bez poruszania. Patelnie
można przykryć pokrywką i czekać, aż wierzch omletu będzie ścięty. Następnie na
wierzch omleta posypać szynką, startym serem, ułożyć na nim pomidory i posypać
posiekanym szczypiorkiem. Całość smażyć jeszcze pod przykryciem przez 2-3
minuty, aż ser się roztopi. Bardzo ważne jest, aby
w trakcie smażenia omlet nie był przewracany.
w trakcie smażenia omlet nie był przewracany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz