piątek, 4 września 2015

Omlet na śniadanie



Szybki omlet z szynką, serem i pomidorem



Składniki:

Jajka – 3 sztuki
Mąka – 2 łyżki
Mleko – 3 łyżki
Szynka – 4-5 plasterków
Ser cheddar – 2 łyżki startego
Pomidor – 1 sztuka
Szczypiorek, sól, pieprz
Masło klarowane – 2 łyżeczki



Wykonanie:

Mąkę wymieszać dokładnie z mlekiem i jajkami. Dodać odrobinę soli i pieprzu.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć pokrojoną w kostkę szynkę (połowę). Następnie szynkę zalać masą jajeczną i na bardzo małym ogniu smażyć, bez poruszania. Patelnie można przykryć pokrywką i czekać, aż wierzch omletu będzie ścięty. Następnie na wierzch omleta posypać szynką, startym serem, ułożyć na nim pomidory i posypać posiekanym szczypiorkiem. Całość smażyć jeszcze pod przykryciem przez 2-3 minuty, aż ser się roztopi. Bardzo ważne jest, aby
w trakcie smażenia omlet nie był przewracany.