poniedziałek, 7 września 2015

Hummus



Hummus




Składniki:

Ciecierzyca – nasiona suche – 250g
Pasta sezamowa tahini – 2 łyżki
Czosnek – 1 duży ząbek
Sok z ½ limonki
Sól, kmin rzymski mielony
Oliwa z oliwek – około 1/2 szklanki

Wykonanie:

Suche nasiona ciecierzycy zalać wodą i moczyć przez 8 godzin. Następnie ugotować do miękkości.
Ugotowaną ciecierzycę zmiksować z czosnkiem, pastą sezamową, sokiem z limonki i 2-3 łyżkami wody, w której gotowana była ciecierzyca. Do zmiksowanej pasty dodać oliwę, sól i kmin (doprawić do smaku). Następnie stopniowo dodawać oliwę, tak aby otrzymać odpowiednią konsystencję. Można dodać także 1 łyżkę wody gazowanej, aby hummus był bardziej puszysty.