Hummus
Składniki:
Ciecierzyca
– nasiona suche – 250g
Pasta
sezamowa tahini – 2 łyżki
Czosnek – 1
duży ząbek
Sok z ½
limonki
Sól, kmin
rzymski mielony
Oliwa z
oliwek – około 1/2 szklanki
Wykonanie:
Suche
nasiona ciecierzycy zalać wodą i moczyć przez 8 godzin. Następnie ugotować do
miękkości.
Ugotowaną
ciecierzycę zmiksować z czosnkiem, pastą sezamową, sokiem z limonki i 2-3
łyżkami wody, w której gotowana była ciecierzyca. Do zmiksowanej pasty dodać
oliwę, sól i kmin (doprawić do smaku). Następnie stopniowo dodawać oliwę, tak
aby otrzymać odpowiednią konsystencję. Można dodać także 1 łyżkę wody
gazowanej, aby hummus był bardziej puszysty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz