wtorek, 8 września 2015

Tartaletki śliwkowo - figowe


Tartaletki pszenno - gryczane z musem śliwkowym Primavika, pastą sezamowo – miodową i figami pod kruszonką cynamonową



Składniki – tartaletki 4 sztuki:

Mąka pszenna – 150g
Mąka gryczana – 100g
Masło – 50g
Żółtko jaja – 1 sztuka
Sól – szczypta
Cukier puder – 2 łyżeczki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Składniki – nadzienie:

Pasta tahini – 4 łyżki
Miód gryczany lub lipowy – 3 łyżki
Figi – 4 sztuki

Składniki – kruszonka:

Mąka gryczana – 2 łyżki
Cukier – 2 łyżki
Masło – 2 łyżki
Płatki owsiane – 3 łyżki
Cynamon – 1 łyżeczka

Wykonanie – tartaletki:

Mąkę pszenną i gryczaną wymieszać i przesiać. Następnie ciasto połączyć z zimnym masłem, żółtkiem, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wcześniej przygotowane foremki na tartaletki. Ciasto podpiec w piekarniku przez około 10-15 minut.
W czasie kiedy spody tartaletek będą w piekarniku można przygotować nadzienie. Deser jesienną śliwkę dokładnie wymieszać z pastą sezamową tahini i miodem. W między czasie należy także przygotować kruszonkę. Wymieszać zimne masło z mąką, cukrem, cynamonem i płatkami owsianymi.
Podpieczone spody tartaletek posmarować pastą śliwkowo – sezamowo – miodową, ułożyć na niej pokrojoną w ćwiartki figę i całość przykryć kruszonką.
Tartaletki należy piec w piekarniku przez 25-35 minut, aż do suchego patyczka i przyrumienionej kruszonki.
Tartaletki smakują idealnie na ciepło z lodami waniliowymi lub w wersji na zimno z gorącą herbatą.