Tartaletki
pszenno - gryczane z musem śliwkowym Primavika, pastą sezamowo – miodową i
figami pod kruszonką cynamonową
Składniki –
tartaletki 4 sztuki:
Mąka pszenna
– 150g
Mąka
gryczana – 100g
Masło – 50g
Żółtko jaja
– 1 sztuka
Sól –
szczypta
Cukier puder
– 2 łyżeczki
Proszek do
pieczenia – 1 łyżeczka
Składniki –
nadzienie:
Deser
jesienna śliwka z ziarnami zbóż Primavika – 1 opakowanie
Pasta tahini
– 4 łyżki
Miód
gryczany lub lipowy – 3 łyżki
Figi – 4
sztuki
Składniki –
kruszonka:
Mąka
gryczana – 2 łyżki
Cukier – 2
łyżki
Masło – 2
łyżki
Płatki
owsiane – 3 łyżki
Cynamon – 1
łyżeczka
Wykonanie –
tartaletki:
Mąkę pszenną
i gryczaną wymieszać i przesiać. Następnie ciasto połączyć z zimnym masłem,
żółtkiem, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto i schłodzić w
lodówce przez godzinę.
Następnie
ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wcześniej przygotowane foremki na tartaletki.
Ciasto podpiec w piekarniku przez około 10-15 minut.
W czasie
kiedy spody tartaletek będą w piekarniku można przygotować nadzienie. Deser
jesienną śliwkę dokładnie wymieszać z pastą sezamową tahini i miodem. W między
czasie należy także przygotować kruszonkę. Wymieszać zimne masło z mąką,
cukrem, cynamonem i płatkami owsianymi.
Podpieczone
spody tartaletek posmarować pastą śliwkowo – sezamowo – miodową, ułożyć na niej
pokrojoną w ćwiartki figę i całość przykryć kruszonką.
Tartaletki
należy piec w piekarniku przez 25-35 minut, aż do suchego patyczka i
przyrumienionej kruszonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz