Składniki:
Pszenica – 1 szklanka
Miód – 2 łyżki
Masło migdałowe – 2 łyżki
Marchew – 2 sztuki
Pietruszka – 1 sztuka
Jarmuż – 1 szklanka
Orzechy włoskie – 3 łyżki
Buraki – 2 sztuki
Rukola – 1 szklanka
Ser kozi – 50g
Natka pietruszki – 2 łyżeczki posiekanej
Pestki dyni i słonecznika - 2 łyżki
Pestki dyni i słonecznika - 2 łyżki
Sól, pieprz
Oliwa
Wykonanie:
Pszenicę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Następnie mieszamy z posiekaną natką pietruszki, posiekanymi orzechami i
miodem.
Warzywa myjemy, obieramy ze skórki i za pomocą obieraczki do
warzyw kroimy na cienkie plastry. Mieszamy z jarmużem i sosem przygotowanym z 1
łyżki oliwy i 2 łyżek masła migdałowego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180
stopni przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu.
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez
45 minut w 180 stopniach. Następnie przestudzone buraki obieramy ze skóry i
kroimy w plasterki. Plasterki polewamy oliwą z oliwek i octem balsamiczny i
odstawiamy na pół godziny do zamarynowania.
Na płaskim talerzu układamy rukolę, na niej plastry buraków
i w środku talerza pszenicę wymieszaną z orzechami, miodem i natką pietruszki.
Całość posypujemy chipsami warzywnymi i pokruszonym kozim serem, a także prażonymi pestkami dyni i słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz