poniedziałek, 19 października 2015

Sałatka z pszenicy i pieczonych warzyw



Sałatka z pszenicą, burakami i chipsami warzywnymi z dodatkiem koziego sera


Składniki:
Pszenica – 1 szklanka
Miód – 2 łyżki
Masło migdałowe – 2 łyżki
Marchew – 2 sztuki
Pietruszka – 1 sztuka
Jarmuż – 1 szklanka
Orzechy włoskie – 3 łyżki
Buraki – 2 sztuki
Rukola – 1 szklanka
Ser kozi – 50g
Natka pietruszki – 2 łyżeczki posiekanej
Pestki dyni i słonecznika - 2 łyżki
Sól, pieprz
Oliwa

Wykonanie:
Pszenicę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie mieszamy z posiekaną natką pietruszki, posiekanymi orzechami i miodem.
Warzywa myjemy, obieramy ze skórki i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na cienkie plastry.  Mieszamy z jarmużem i sosem przygotowanym z 1 łyżki oliwy i 2 łyżek masła migdałowego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu.

Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Następnie przestudzone buraki obieramy ze skóry i kroimy w plasterki. Plasterki polewamy oliwą z oliwek i octem balsamiczny i odstawiamy na pół godziny do zamarynowania.

Na płaskim talerzu układamy rukolę, na niej plastry buraków i w środku talerza pszenicę wymieszaną z orzechami, miodem i natką pietruszki. Całość posypujemy chipsami warzywnymi i pokruszonym kozim serem, a także prażonymi pestkami dyni i słonecznika. 
Całą sałatkę polewamy oliwą i octem balsamicznym.