Szarlotka z rabarbarem i masłem orzechowym
Składniki – ciasto:
Mąka pszenna – 400g
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cukier puder – 100g
Masło – 1 kostka
Żółtko jaja – 2 sztuki
Sól – szczypta
Składniki – jabłka, rabarbar:
Jabłka – 5 sztuk
Rabarbar – 3 łodygi
Masło orzechowe – 5 łyżek
Orzechy włoskie – 2 garści
Składniki – kruszonka:
Masło – ½ kostki
Cukier – 3 łyżki
Mąka – 4 łyżki
Cynamon – 1 łyżeczka
Masło orzechowe – 1 łyżka
Płatki owsiane – 3 łyżki
Wykonanie – ciasto:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do
pieczenia i solą. Następnie dodać zimne masło i żółtka jaja. Ciasto szybko
zagnieść i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Wykonanie – owoce:
W czasie, kiedy ciasto jest w lodówce, należy przygotować
owoce. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło orzechowe,
dodać jabłka i całość smażyć, do uzyskania prawie jednolitej konsystencji. Do
jabłek dodać posiekane orzechy włoskie.
Po 2 godzinach ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich
schować do lodówki, a drugą rozwałkować na wymiar blachy. Ciasto wstawić do
piekarnika na 10 minut i piec w 180 stopniach.
Po tym czasie, podpieczone ciasto delikatnie podsypać bułką
tartą lub kaszą manną i wyłożyć na nie mus jabłkowy. Następnie poukładać
wcześniej obrany i pokrojony w kostkę rabarbar.
Wierzch ciasta przykryć drugą częścią, wcześniej
rozwałkowanego ciasta (można je też zetrzeć na tarce na grubych oczkach).
Ciasto piec w piekarniku przez kolejne 10 minut w 180
stopniach.
W tym czasie należy przygotować kruszonkę.
Miękkie masło wymieszać z masłem orzechowym, cynamonem i
dodać do nich mąkę, płatki owsiane i cukier. Ciasto zagnieść.
Kruszonką posypać wierzch ciasta i piec przez 40 minut w 180
stopniach.
Przy pomocy drewnianego patyczka sprawdzić, czy ciasto jest
upieczone.
Ciepłe ciasto smakuje idealnie z lodami lub bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz