poniedziałek, 19 października 2015

Szarlotka z rabarbarem i masłem orzechowym

Szarlotka z rabarbarem i masłem orzechowym




Składniki – ciasto:

Mąka pszenna – 400g
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cukier puder – 100g
Masło – 1 kostka
Żółtko jaja – 2 sztuki
Sól – szczypta
Składniki – jabłka, rabarbar:

Jabłka – 5 sztuk
Rabarbar – 3 łodygi
Masło orzechowe – 5 łyżek
Orzechy włoskie – 2 garści
Składniki – kruszonka:

Masło – ½ kostki
Cukier – 3 łyżki
Mąka – 4 łyżki
Cynamon – 1 łyżeczka
Masło orzechowe – 1 łyżka
Płatki owsiane – 3 łyżki


Wykonanie – ciasto:

Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać zimne masło i żółtka jaja. Ciasto szybko zagnieść i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Wykonanie – owoce:

W czasie, kiedy ciasto jest w lodówce, należy przygotować owoce. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło orzechowe, dodać jabłka i całość smażyć, do uzyskania prawie jednolitej konsystencji. Do jabłek dodać posiekane orzechy włoskie.
Po 2 godzinach ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich schować do lodówki, a drugą rozwałkować na wymiar blachy. Ciasto wstawić do piekarnika na 10 minut i piec w 180 stopniach.
Po tym czasie, podpieczone ciasto delikatnie podsypać bułką tartą lub kaszą manną i wyłożyć na nie mus jabłkowy. Następnie poukładać wcześniej obrany i pokrojony w kostkę rabarbar.
Wierzch ciasta przykryć drugą częścią, wcześniej rozwałkowanego ciasta (można je też zetrzeć na tarce na grubych oczkach).
Ciasto piec w piekarniku przez kolejne 10 minut w 180 stopniach.
W tym czasie należy przygotować kruszonkę.
Miękkie masło wymieszać z masłem orzechowym, cynamonem i dodać do nich mąkę, płatki owsiane i cukier. Ciasto zagnieść.
Kruszonką posypać wierzch ciasta i piec przez 40 minut w 180 stopniach.
Przy pomocy drewnianego patyczka sprawdzić, czy ciasto jest upieczone.

Ciepłe ciasto smakuje idealnie z lodami lub bitą śmietaną.