sobota, 17 października 2015

Kluski gotowane na parze z sosem jagodowym



Kluski na parze 




Składniki – 6 sztuk:

Mąka pszenna – 300g
Mleko – 200 ml
Drożdże – 10g
Masło – 50g
Szczypta soli, cukru

Składniki – sos jagodowy:
Jagody – 200g
Jogurt naturalny – 200g

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i soli. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. W tym czasie roztapiamy masło  i mieszamy z przesianą mąką. Następnie dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto, tak długo, aż zacznie „odchodzić” od ręki.
Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie z ciasta formujemy kulki, które ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na pół godzinie.
W tym czasie miksujemy jagody z jogurtem naturalnym.
W naczyniu do gotowania na parze układamy w odstępach wyrośnięte kluski i gotujemy przez 15-20 minut na parze.

Ugotowane kluski polewamy sosem jagodowym.