Kluski na parze
Składniki – 6 sztuk:
Mąka pszenna – 300g
Mleko – 200 ml
Drożdże – 10g
Masło – 50g
Szczypta soli, cukru
Składniki – sos jagodowy:
Jagody – 200g
Jogurt naturalny – 200g
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i
soli. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. W tym czasie roztapiamy
masło i mieszamy z przesianą mąką.
Następnie dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto, tak długo, aż zacznie
„odchodzić” od ręki.
Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie z ciasta formujemy kulki, które ponownie
odstawiamy do wyrośnięcia na pół godzinie.
W tym czasie miksujemy jagody z jogurtem naturalnym.
W naczyniu do gotowania na parze układamy w odstępach
wyrośnięte kluski i gotujemy przez 15-20 minut na parze.
Ugotowane kluski polewamy sosem jagodowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz