Szybki chleb żytni z nasionami
Składniki – 1 bochenek:
Mąka pszenna – 100g
Mąka żytnia – 300g
Otręby pszenne – ½ szklanki
Słonecznik – ½ szklanki
Siemię lniane – 3 łyżki
Czarnuszka – 2 łyżki
Pestki dyni – ½ szklanki
Orzechy laskowe – 3 łyżki
Olej rzepakowy – 3 łyżki + do
wysmarowania foremki
Drożdże – 10g
Sól – 1 łyżeczka
Cukier – szczypta
Woda – około 500g
Wykonanie:
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ciasto przekładamy do formy posmarowanej olejem i obsypanej otrębami lub bułką tartą. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach, aż do "suchego patyczka".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz