piątek, 16 października 2015

Światowy Dzień Chleba - Szybki chleb żytni z nasionami

Szybki chleb żytni z nasionami



Składniki – 1 bochenek:

Mąka pszenna – 100g
Mąka żytnia – 300g
Otręby pszenne – ½ szklanki
Słonecznik – ½ szklanki
Siemię lniane – 3 łyżki
Czarnuszka – 2 łyżki
Pestki dyni – ½ szklanki
Orzechy laskowe – 3 łyżki
Olej rzepakowy – 3 łyżki + do wysmarowania foremki
Drożdże – 10g
Sól – 1 łyżeczka
Cukier – szczypta
Woda – około 500g

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w 2-3 łyżkach letniej wody z dodatkiem soli i cukru. Następnie do gotowego zaczynu dodajemy mąkę, słonecznik, dynię, siemię lniane, czarnuszkę, orzechy, otręby i wodę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ciasto przekładamy do formy posmarowanej olejem i obsypanej otrębami lub bułką tartą. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach, aż do "suchego patyczka".