czwartek, 15 października 2015

Sycylijskie ciasto pomarańczowe



Sycylijskie ciasto pomarańczowe



Składniki:
Mąka pszenna – 250g
Jajka – 4 sztuki
Masło – 250g
Cukier – 250g
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Sól – szczypta
Starta skórka z 1 pomarańczy
Sok z 1 pomarańczy
Koncentrat pomarańczowy Sunquick Pomarańcza - 100ml

Składniki – lukier:
Cukier puder – 3 łyżki
Koncentrat pomarańczowy – 4 łyżki

Wykonanie – ciasto:
Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając jajka. Do masy dodać przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Pod koniec ucierania ciasta dodać sok, koncentrat Sunquick i skórkę z pomarańczy.
Ciasto przełożyć do okrągłej formy i piec około godzinę w 180 stopniach.
Cukier puder wymieszać z koncentratem pomarańczowym.

Przestudzone ciasto udekorować lukrem pomarańczowym.