wtorek, 8 grudnia 2015

Barszcz czerwony z pasztecikami z kapustą i grzybami



Barszcz czerwony na zakwasie




Składniki:

Buraki czerwone – 5 sztuk
Marchew – 2 sztuki
Pietruszka – 2 sztuki
Seler – 100g
Zakwas – 1 szklanka
Czosnek – 2-3 ząbki
Majeranek, sól, pieprz, cukier, ocet


Wykonanie:

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy zimną wodą, dodajemy zakwas,
1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę octu. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu (należy pilnować, aby barszcz się nie zagotował) przez 2-3 godziny. W między czasie dodajemy czosnek i majeranek. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Paszteciki z kapustą i grzybami


Składniki – ciasto drożdżowe:
Mąka pszenna – 400g
Mąka żytnia – 100g
Drożdże – 10g
Woda – 150ml
Cukier – szczypta
Sól – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Żółtko – 1 sztuka

Składniki – farsz:

Kapusta kiszona – 500g
Marchewka – 1 sztuka
Cebula – 1 sztuka
Grzyby suszone –2 szklanki
Czosnek – 2 ząbki
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
+ jajko do posmarowania

Wykonanie – ciasto:

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Mąkę przesiać i wymieszać z żółtkiem, oliwą z oliwek i zaczynem drożdżowym. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do ręki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.


Wykonanie – farsz:

Kilka godzin przed przygotowaniem farszu namoczyć grzyby. Namoczone grzyby dodać do kiszonej kapusty i gotować na małym ogniu z dodatkiem wody z grzybów.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Do kapusty dodać startą marchewkę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Wszystko zmielić w maszynce lub drobno posiekać
Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować i wycinać z niego kwadraty o bokach 10 cm x 10 cm. Na środku każdego kwadratu umieścić farsz i złożyć w kopertę. (Paszteciki mogą być również w innej formie, np. w kształcie trójkątów, bułeczek, pierogów itp.).
Wierzch ciasta posmarować jajkiem i piec w 180 stopniach przez 25-30 minut ( w zależności od wielkości pasztecików).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz