środa, 9 grudnia 2015

Drożdżowy makowiec



Makowiec drożdżowy



Składniki na 1 roladę

Składniki – masa makowa:

Mak niebieski – 250g
Mleko – 1 szklanka
Miód – 3-4 łyżki
Orzechy włoskie – 2 łyżki
Migdały płatki – 3 łyżki
Żurawina – 3 łyżki
Rodzynki – 3 łyżki
Suszone morele – 5 sztuk
Suszone daktyle – 5 sztuk
Kandyzowana skórka pomarańczowa – 2 łyżki
Cynamon – 1 łyżeczka
Laska wanilii – 1 sztuka

Składniki – ciasto drożdżowe:

Mąka pszenna – 500g
Żółtko jaja – 2 sztuki
Białko jaja – 1 sztuka
Masło – 3 łyżki
Cukier – ½ szklanki
Drożdże – 10g
Mleko – 1 szklanka
Sól – szczypta

Wykonanie – masa makowa:

Mleko zagotować i sparzyć nim mak (gotować przez około 5-10 minut). Następnie przy pomocy gazy lub ścierki wycisnąć mak. Suchy mak zmielić w maszynce. Do maku dodać posiekane drobno morele, daktyle, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową, rodzynki i żurawinę. Całość osłodzić miodem i dodać cynamon a także nasiona z jednej laski wanilii. Wszystko dokładnie wymieszać.

Wykonanie – ciasto:

Masło roztopić, a mleko delikatnie podgrzać. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i solą. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie przesiać mąkę i połączyć ją
z żółtkami i jajkiem. Następnie dodać zaczyn i całość wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać więcej mąki.
Wyrobione ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować
i posmarować masą makową, pozostawiając 1cm wolnych brzegów.
Brzegi posmarować białkiem jaja i dokładnie zwinąć roladę.
Gotową roladę zawinąć szczelnie papierem do pieczenia i ewentualnie spiąć wykałaczkami, tak aby nigdzie nie pękło.
Piec około 45 minut w 180 stopniach. Następnie wyjąć ciasto z papieru, posmarować wierzch ciasta białkiem i piec kolejne 10 minut w 180 stopniach.