Składniki:
Kasza gryczana – 100g
Marchew – 2 sztuki
Pietruszka – 1 sztuka
Dynia – 200g
Burak – 1 sztuka
Granat – 1 sztuka
Kapary – kilka sztuk
Parmezan – 10 plasterków
Natka pietruszki – 1 łyżka posiekanej
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Rozmaryn suszony
Ostra papryka
Miód – 1 łyżka
Sos:
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Miód – 1 łyżka
Ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
Wykonanie:
Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Warzywa
obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i marynujemy w miodzie, oliwie i
przyprawach – rozmarynie i ostrej papryce. Warzywa pieczemy w 180 stopniach
przez 30-45 minut.
Ugotowaną kaszę mieszamy z oliwa z oliwek, miodem i
octem balsamicznym. Na kaszy układamy upieczone warzywa, pestki granatu i
całość posypujemy posiekana natką pietruszki, kaparami i plastrami parmezanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz