piątek, 11 grudnia 2015

Sałatka z kaszy bulgur i pieczonych warzyw z granatem i kozim serem

Sałatka z kaszy bulgur, orientalnych warzyw
z granatem i kozim serem





Składniki:

Kasza bulgur – 1 szklanka
Kalafior – 1 sztuka
Brokuły – 1 sztuka
Granat – 1 sztuka
Kozi ser – 100g
Kiełki np. lucerny – 2 łyżki
Natka pietruszki
Płatki migdałów – 2 łyżki

Marynata do warzyw:

Pasta harissa – 3 łyżki
Pasta Tahini – 2 łyżki
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Sól

Wykonanie:

Warzywa myjemy i kroimy na małe różyczki. W miseczce przygotowujemy marynatę – mieszamy pastę harissę z tahini i oliwą z oliwek. Warzywa polewamy marynatą i dokładnie mieszamy. Następnie solimy i pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.
W tym czasie gotujemy kaszę (na 1 szklankę kaszy używamy 1,5 szklanki wody.
Ugotowaną kaszę mieszemy z granatem, kiełkami i upieczonymi warzywami. Całość posypujemy posiekaną natka pietruszki, pokruszonym kozim serem i prażonymi płatkami migdałów.