Sałatka z kaszy bulgur, orientalnych warzyw
z granatem i kozim serem
z granatem i kozim serem
Składniki:
Kasza bulgur – 1 szklanka
Kalafior – 1 sztuka
Brokuły – 1 sztuka
Granat – 1 sztuka
Kozi ser – 100g
Kiełki np. lucerny – 2 łyżki
Natka pietruszki
Płatki migdałów – 2 łyżki
Marynata do warzyw:
Pasta harissa – 3 łyżki
Pasta Tahini – 2 łyżki
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Sól
Wykonanie:
Warzywa myjemy i kroimy na małe różyczki. W miseczce przygotowujemy
marynatę – mieszamy pastę harissę z tahini i oliwą z oliwek. Warzywa polewamy
marynatą i dokładnie mieszamy. Następnie solimy i pieczemy w 180 stopniach
przez 40-45 minut.
W tym czasie gotujemy kaszę (na 1 szklankę kaszy używamy 1,5
szklanki wody.
Ugotowaną kaszę mieszemy z granatem, kiełkami i upieczonymi
warzywami. Całość posypujemy posiekaną natka pietruszki, pokruszonym kozim
serem i prażonymi płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz